Suurbritannias maksab barreli nafta tootmine 52,5 dollarit. Nafta maailmaturu hind on aga praegu umbes 42 dollarit.

Brasiilias maksab barreli tootmine 49 dollarit ning Kanadas 41 dollarit.

USA vastav näitaja on 36 dollarit, mis on samuti allpool hinda, millega produktiga kaubeldakse.

Need näitajad on pärit Rystad Energy Ucube andmebaasist, milles on info enam kui 6500 nafta- ja gaasimaardla kohta üle maailma.

Loomulikult on raske raha teenida, kui tootmine on kallim kui müük. Nii ongi paljud energiaettevõtted teatanud kärbetest.

Mündi teisel küljel asuvad riigin nagu Saudi Araabia ja Kuveit, kus nafta välja pumpamine maksab alla 10 dollari. Iraak saab hakkama 10,70 dollariga barreli kohta.

Per Magnus Nysveen, Rystadi analüütik, näitavad need andmed selgelt, kuidas Pärsia lahe piirkonna riigid on palju tugevamas positsioonis.

Nafta hind oli veel eelmisel aastal 100 dollarit barreli eest. Hinnalangus tuli, kuna OPECi riigid otsustasid jätkata samas mahus nafta pumpamist, kuigi oli näha, et turul on juba niigi ületootmine.

Analüütikute sõnul oli OPECi selline samm, mida juhtis Saudi Araabia, mõeldud selleks, et kõrgema tootmishinnaga tegijad turult välja puksida ja võita tagasi turuosa.

Hiljutises teates andis Rahvusvaheline energiaagentuur teada, et OPECi riikide jõuline tootmine on loonud ülisuure 3 miljardi barrelilse puhvri. Kannatajate seas on aga ka OPECi enda liikmed.