Sony Xperia M4 Agua tundub fantastiline. Kõik on nagu olemas. Kuna turul on nii palju erinevaid nutetelefone, on väga vähestel inimestel üldse võimalus Xperia M4 Aquat näha, rääkimata selle ostmisest. Kuigi Sony kulutab miljardeid dollareid oma nutitelefonide arendamisele, on see ettevõte kukkunud välja nutitelefonide müügi esikümnest.

Sama lugu võivad rääkida veel tosinkond tootjat. Kui sa ei ole Apple või Samsung, siis sa ei teeni mobiiltelefonidega kasumit," ütles Endpoint Technologies Associatesi konsultatsioonijuht Roger Kay.

Bloombergi numbrite kohaselt on iga kolmas müüdud nutitelefon Apple või Samsungi oma. Apple korjab 90% kasumist, mida teeintakse nutitelefonidelt ja Samsung võtab enamuse sellest mis jääb üle. See jätab teised tootjad kuivale.

Hewlett-Packard, Nokia ja teised kunagised kuulsused on sellest ärist loobunud. Microsoft, kes ostis Nokia telefonitootmise üksuse 9,5 miljardi dollariga, kandis selle väärtuses juulis maha 7,5 miljardit dollarit. LG, Sony, HTC ja Lenovo jaoks muutub olukord aina karmimaks.

Apple'i edu saladuseks on ihaldusväärsed telefonimudelid, mida müüakse kalli hinnaga, jättes odavamate nutitelefonide tootmise teistele.

Samsung on mitmeski mõttes matkinud Apple'it, kuid vähese eduga. Samsung müüb lisaks kallitele telefonidele ka keskmise hinnaklassi ja odavaid nutitelefone. Samsung müüb kvartalis 72 miljonit telefoni Apple'i 48 miljoni vastu, prognoosis analüüsifirma Gartner. Kuid Samsungi number on kaldu odavame telefonide poole. Samsungi telefoniüksuse kasum on kukkunud juba seitsmendat kvartalit jutti, kuna kalli Galaxy S6 müügiedu ei ole just suurem asi.

„Tegelikult ei teeni Samsung nutitelefonidega kasumit,“ ütles Kay. „Neile on heaks uudiseks nende suurus ja äride hajutatus, mis lubab neil teha vigu ja edasi mängida.“

Hiina Lenovo ostis mullu Google'ilt Motorola 2,9 miljardi dollariga lootes lisaks arvutitele teenida nutitelefonidega kasumit. Paraku edutult. Läinud kvartali Lenovo mobiiltelefonide üksuse kahjum oli 292 miljonit dollarit, mis pühkis minema kogu arvutiäri kasumi.