Mikser ütles riigikoguliikmete maksuteemalistele küsimustele vastates, et sotsiaaldomokraatide visioon selles, millised vajalikud maksumuudatused tuleks Eestis teha, erineb ilmselt märkimisväärselt koalitsioonipartneri Reformierakonna omast.

"Küsimusele, kas ja mil viisil on valitsuses olek sotsiaaldemokraatide arusaama maksupoliitika alustest ja vajalikest maksureformidest muutnud, vastan, et ei ole muutnud," rääkis Mikser.

"Kindlasti on maksustamisel mitu eesmärki. Üheks eesmärgiks on kahtlemata maksutulude saamine riigile, riigieelarve tulupoole täitmine, aga lisaks sellele kindlasti peab maksustamine suunama meid ressursside mõistlikule ja säästlikule kasutamisele. Peab suunama meid loodusvarade väärindamisele," lisas ta. "Kindlasti on teatud maksuliikides oluline ka suunata inimeste tarbimisharjumisi või -viisi lähtuvalt vajadusest kaitsta inimeste tervist, aga samuti ka ressursside otstarbeka kasutamise põhimõttest lähtudes."

Mikser kinnitas, et loomulikult on sotsiaaldemokraatidele oluline ka õigluse põhimõte, see, et maksude puhul võetakse arvesse igaühe võimet makse maksta, ja selles mõttes sotsiaaldemokraatide arusaama kohaselt peab Eesti liikuma senisest progressiivsema maksustamise suunas. "See progressiivne maksustamine puudutab väga erinevaid maksuliike, kindlasti mitte üksnes, aga sealhulgas ka tulumaksu," märkis Mikser.

Kindlasti on Mikseri hinnangul põhjust öelda "ei" pikka aega Eesti ühiskonnas valitsenud tabule, et me justkui maksureformide vajadusest ei räägi, et maksustamine peab jääma nii, nagu ta meil täna on, nüüd ja igavesti. "Ka president on öelnud mitte ammu, et see, mis tõi meid siia, enam edasi ei vii," märkis ta.

Mikseri sõnul panevad sotsiaaldemokraatid kindlasti täiesti avatud vaatega lauale erinevad maksuliigid. "Me teame, et täna Eestis on Euroopa mõistes teatud maksuliigid, mis on ka Eestis jubavõrdlemisi kõrgete määradega. Me tööjõudu näiteks maksustame võrdlemisi kõrgelt," selgitas Mikser.

"Samas me teame, et näiteks sotsiaalmaksu osas on see ka seotud konkreetsete kuluridadega eelarves, kus kulutuste vajadus on väga suur ja need eelarveread on väga suure surve all," lisas ta.

Kindlasti tasub Mikseri sõnul vaadata ka näiteks täiesti avatud silmadega kapitalimaksude, varamaksude suunas, aga loomulikult on siin jällegi tema sõnul väga oluline pidada kinni sellest põhimõttest, et arvestada tuleb ka inimeste võimet makse maksta ja ei saa koormata neid, kes on niigi väga keerulises situatsioonis toimetuleku mõttes.