Barclays Capital hindab, et Venemaa pankade ja ettevõtete võlajääk on umbes 270 miljardi dollarit. Sellest kolmandiku peavad nad maksma järgmise kolme aasta jooksul. 37% sellest võlgnevad omakorda Venemaa pangad. Hea uudis on see, et keskmiselt on neil kõigil olemas dollarireservid ja jooksevkonto dünaamika, mis teeb neile refinantseerimise lihtsamaks.

Lühidalt, ehkki mõnedele ettevõtetele on lühiajalises perspektiivis tarvis abi, saab suurem osa Vene firmadest oma võlakoormaga väga kenasti hakkama.

Venemaa teeb oma järgmise aasta eelarvet arvestusega, et nafta hind on keskmiselt 50 dollarit barreli kohta. Nad arvestavad juba madalate hindadega.

„Venemaa probleem on see, et nende majandus on liiga sõltuv gaasist ja naftast ning ma ei usu, et see niipea muutub," ütles fondijuht Gerardo Zamorano. „Rubla on nafta hinnaga tihedalt seotud. Seda peab arvestama. Kui sa ostad supermarketi või panga, siis sul on lisaks tavapärastele riskidele ka pidev rublarisk, mis on naftaga seotud."

Täna on rubla stabiilne ja dollari suhtes tugevam ning see teeb ettevõtete elu lihtsamaks.

Suur osa Venemaa ettevõtetest ei saa täna Euroopa pankadest rahastust. Gazprom on olnud millegi pärast erand. Nad said oktoobris võlakirjade müügist miljard eurot.

Ettevõtlussektori võlg moodustub riigi koguvõlast 60%. Suurtel võlglastel on likviitset vara piisavalt, teatas tänane Barclaysi raport.

Väga paljudel ettevõtetel on lühiajalised laenud kaetud sajaprotsendiliselt, ainult vähestel ei ole. Need on aga tuntud tegijad. Näiteks Rosneft ja TMK. Neist esimene võib arvestada riigi abiga. TMK on näidanud, et nad suudavad laene edukalt teenindada.

Ettevõtted nagu Russian Rail (võlgu 1,5 miljardit dollarit), Sovcomflot (800 miljonit) ja Evraz (2,3 miljardit dollarit) vajavad tõenäoliselt mingisugust abi.

Venemaa koguvälisvõlg oli 2012. aastal vaid 636 miljardit dollarit ning välisvaluutareserv 537 miljardit dollarit. Sel aastal on Venemaa keskpanga andmetel riigi koguvälisvõlg 512 miljardit ning reservis on 371,2 miljardit dollarit. Barclaysi hinnangul on kolmandik võlast rublades, ülejäänu välisvaluutas.

Venemaa keskpanga hinnangul kukub koguvälisvõlg 2018. aastaks 448 miljardi dollari peale ning reservid kasvavad 446 miljardini. Need arvutused on tehtud arvestusega, et naftabarreli hind on kolme aasta pärast 75 dollari peal.

Järgmisel aastal peavad suuremad võlglased Venemaal tasuma järgmisi summasid:

VTB pank peab veebruaris tasuma 193 miljonit eurot ning detsembris 600 miljonit Šveitsi franki.

Gazprom peab maikuus maksma miljard eurot ja veel 500 miljonit novembris.

Rosnefti seis on hapum, neil on kaetud vaid 58% laenudest. Neil on 2016. aasta juulis vaja tasuda miljard eurot.

Moskva linn peab novembris tasuma 400 miljonit eurot.