?Madonnat ja U2-te oleme soovinud tuua, aga nemad ise ei taha,? ütleb meelelahutusärimees Peeter Rebane maailma kalleimate muusikute kohta. ?U2, Robbie Williams, Red Hot Chili Peppers ? kutsuks. Eminem või Limp Bizkit ? pigem ei,? hindab Lauri Laubre riske. Kontserdikorraldajate entusiasmile vaatamata on esineja valik sama raske kui kümme aastat tagasi. Õnnestumiste ritta satub ka fiaskosid.

Kaotused ja võidud

Mõned nädalad tagasi loeti kokku raha, mida Rebane teenib Metallica väljamüügist. Samal ajal andis Saku suurhallis kontserdi Simple Minds. Ajaleheartikkel päev hiljem kiitis kontserti ning pajatas intiimsest atmosfäärist ja hubasest lavakujundusest. Kurb tõsiasi, aga intiimne atmosfäär ja lava lähemale toomine on märk, et piletid ei läinud. Simple Minds jäi miinustesse. See Rebase ebaõnnestumine on siiski tühiasi võrreldes Pühjärve Beach Partysse kinnijäänud miljonitega. Samuti tõmbub Rebasel kulm kortsu, kui kuuleb Briti popp-tibide Sugababes nime. ?Riias pidi olema kontsert. Tüdrukud jäid lennukist maha. Lülitasid telefonid välja ja kõik,? kirub Rebane. ?Siiamaani käime nendega kaotatud miljoni krooni pärast kohut.?

Omad jackpot´id ja altminekud on ka Lauri Laubre kontos. Tina Turneri ja Michael Jacksoniga teeniti kenasti, kuid mõne aasta tagust Rolling Stonesi nimetavad muusikaärimehed Eesti kontserdiajaloo suurimaks kahjumiks. Tegelikult oli ka rollingute puhul rahvast ju küll ning publik möllas täiel rinnnal. Ülikalli superstaari juures on aga oluline vahe, kas müüd 30 000 või 50 000 piletit. ?Aga viis viimast aastat pole miinusesse jäänud,? lisab Laubre. Eelmise aasta Lenny Kravitz oli õnnestumine. Rebane hindas tema toomist liiga riskantseks. Laubre võttis ette, müüs piletid välkkiirelt maha ja kräsupäine afrostaar andis kiljuvate tütarlaste ees aasta parima etenduse.

Eestlaste muusikamaitse kujundataksegi kolmest kohast. Eestis on nendeks Priit Rebane ja Lauri Laubre. Lisaks ka Leedu kontserdifirma Makroconcert. Just need kolm on toonud lõviosa siin käinud muusikutest.

Proovin muusikaärimeestelt uurida, kuidas siis valik käib. Mille järgi otsustatakse, keda kutsuda? Miks mõni bänd iga paari aasta tagant siit läbi hüppab, mõnest teisest võime ainult und näha? Meeste näod vajuvad mõtlikuks: ?Hmm, tähtis küsimus, kõige tähtsam küsimus? aga hmm? raske, keeruline.? Ega täpset vastust polegi. ?Suur nimi tundub üha kindlam valik olevat,? arutleb Inga Grigaljumite leedulaste Makroconcertist. ?Kogemus ja kõhutunne,? võtab Laubre teema kokku.

Peeter Rebane toob ühe teadmise, mida on aastatega õppinud ? igale esinejale tuleb leida õige koht, kuhu lava püsti panna. Nii mõnedki kuulsused on ainult sobiva saali puudumisel toomata jäänud. Praegu kokaiiniprobleemidega maadlev Whitney Houston ja beebi kasvatamisega tegelev Britney Spears on ühed konkreetsed nimed. ?Müüa 15 000 piletit 600 krooniga on lihtsam kui 9000 piletit 900-ga,? kõlab kontserdiärimeeste resümee.

Asi, mida vaadata ei tasu, on edetabelid ja CD-müük. Eestis on need numbrid niikuinii mõttetult väikesed ning sageli kehtib lausa vastupidine skeem. Nii polegi imestada, et Atlanditaguse suurriigi edukaimate kontserdiandjate hulgas domineerib vanade rokipeerude Grateful Dead. Tabelites troonivad räpistaarid Eminem või 50 Cents, miljoneid plaate müüvad Ameerika soulibeibed ei ole vähemalt Euroopa kontserditurul minev kaup. ?Tegelikult on nad ikkagi nišikad,? ohkab Rebane.

Hästi lähevad omanäolised ja lojaalse fännkonnaga muusikud. Eestis näiteks Depeche Mode. Juba kolm korda siin käinud, aga Rebane lubab, et kui võimalus avaneb, siis tooks ta neid taas. Kõige kindlam valik on aga niinimetatud ?tegijad?. Lihtsamalt öeldes ennast tõestanud muusikud nagu Sting või Phil Collins. Nende puhul pole ka oluline, kas ja kus nad parajasti mingis tabelis on. Tõsi, ?tegija? ei tohi liiga kallis olla. Lauri Laubre toob näite Paul McCartneyst, kelle hinda ta on küsinud: ?Ei tasu ära.?

Miljoni dollari Metallica

?? Maailma kolm kalleimat esinejat on Madonna, U2 ja Robbie Williams. Nemad küsivad poolteisetunnise show eest kaugelt üle miljoni dollari. Erandkordadel veel jupp maad rohkemgi. Ja küsitakse täie rauaga. Vahet pole, kas Tallinn, Tartu, Helsingi või London. Väga üksikud nõustuvad vähemaga. Näiteks eelmise aasta algul Eestis käinud R.E.M. ?Okei, tahamegi huvitavates kohtades esineda, võite vähem maksta,? oli nende sõnum. Lauri Laubre selgitab, et mõned vanema põlvkonna staarid võivadki olla sellise suhtumisega, et meil raha küllalt ja kõik kohad nähtud ning nii nad soovivadki mõnda seni nägemata riiki külastada.

?? Kohalikud kuulsused saavad suurusjärkudes vähem. Vanilla Ninja ja Brainstorm ehk 100 000-200 000 krooni ringis. Eestis tuuritavad 2 Quick Start ja Smilers võivad harva saada 50 000 kroonile ehk vähem kui 4000 dollarile lähenevaid esinemistasusid.

Artistid lähevad üha kallimaks

?? Kontserdikorraldajad ütlevad, et bändide hinnad on viimaste aastatega vähemalt kahe, mõnel juhul ka kolmekordistunud. Põhjusi on mitu. Üldine majanduskasv tõstab nõudlust. Näiteks terve Kesk- ja Ida-Euroopa on valmis tarbima rohkem kontserte. Artistide arv on aga ikka samaks jäänud.

?? Teine asi, mis asju kallimaks teeb, on kellad ja viled. Suuremad tulevärgid ning võimsamalt sähvivad laserid. Laulja, kitarristi, bassimehe ja trummari kõrval kargab lavadel nüüd veel ka kümneid tantsijaid ning kehaväänajaid.

?? Ja lõpuks ka plaadimüükide vähenemine. Kui varem võis kontsert olla ka uue plaadi promoüritus, siis nüüd vaadatakse kontserdile kui eraldi sissetulekuallikale. Tüüpiline näide on Prodigy. Kaheksa aastat tagasi oma kuulsuse tipul Eestis käinud Briti klubimuusikagurud tulevad järgmisel nädalal jälle Eestisse. Vahepeal on bänd küll peaaegu unustusehõlma vajunud, ometi tahavad nad täna rohkem raha kui varem. ?Ka meile pakuti Prodigyt, kuid minu arvates liiga riskantne,? põhjendab Peeter Rebane oma loobumist. Leedukate Makroconcert otsutas siiski riski vastu võtta ja mängitavad britte nii Tallinnas kui ka Riias.

?? Inga Grigaljumite Makroconcertist lisab kõrvalt veel ühe aspekti muusikute kallinemise põhjuseks. Ka suured staarid oskavad valuutakursse lugeda ja nii tehakse lepinguid üha rohkem eurodes, mitte dollarites nagu vanasti. Muidu kehtib aga muusikute puhul kuldreegel ? mida tuntum, seda vähenõudlikum. Lihtsalt hea hotell ja hea toit. Ainult Venemaalt tulijad on pirtsakamad. ?Suur hing ja suur süda,? naerab Grigaljumite.

Esinejate hinnad

?? 1 miljon dollarit ja ülespoole:

Michael Jackson, Metallica, Rolling Stones, Tina Turner, U2, Robbie Williams.

?? +/- 500 000 dollarit:

Lenny Kravitz, Elton John, Sting, Phil Collins, Shaqira, Whitney Houston.

?? Alla 100 000 dollari:

Prodigy, Scooter, YES