"Kodu kaotamine algab tihti töökaotusega. Mitmed ettevõtted on töötajaid koondanud langenud müügitulu ja kättesaadava kapitali puuduse tõttu," ütles Obama plaani välja kuulutades Arizona osariigi Mesa linnas kõnet pidades. "Laenuraha on vähemaks jäänud, sest hüpoteekidega tagatud väärtpaberite kokkukukkumine on turud uputanud. Lõppeks on hüpoteegikriis, finantskriis ja majanduskriis laiemalt omavahel seotud."

Abi on kavas anda inimestele, kelle laenu toel hangitud kinnisvara väärtus on langenud. Päästerõnga saab kuni 5 miljonit koduomanikku, kes veel makseid teevad, kuid ei kvalifitseeru kinnisvara hinnalanguse tõttu laenu tavapärasele refinantseerimisele - neile antakse abi kinnisvaralaene garanteerivate riigistatud ettevõtete Fannie Mae ja Freddie Maci kaudu, kirjutas Reuters.

Veel 4 miljonit hüpoteeklaenu võtjat, keda ähvardab kinnisvara sundmüük, võivad valitsuse toel oma laenumakseid vähendada, rahandusministeeriumi toel vaadatakse nende laenulepingud ümber.

Finantsturud reageerisid kavale siiski skeptiliselt. USA börsidel kaubeldavate aktsiate hinnad langesid, sest ametlikud andmed näitasid, et uusi majasid hakati jaanuaris ehitama 17 protsendi võrra vähem kui aasta varem ning ka ehituslube on vähem välja antud, kirjutas Bloomberg.

Kava maksumuseks on kuni 275 miljardit dollarit, kuni 200 miljardit dollarit vajaminevast rahast võetakse mulluse kongressi otsusega president George W. Bushi juhitud valitsusele eraldatud kinnisvaraturu toetamise fondist, 50 miljardit dollarit eelmise rahandusministri Hank Paulsoni algatatud 700 miljardi dollarisest finantsturu päästepaketist ning 25 miljardit tuleks tegelevatelt Fannie Mae'lt ja Freddie Macilt.