Maakler vastutab talle seadusega pandud ning tema poolt maaklerilepinguga võetud kohustuste täitmise eest vastavalt seadusele ja lepingule nagu iga teinegi teenuseosutaja.

Maakler ostja eest ei maksa, aga aitab ostja usaldusväärsust välja selgitada
Kuna maaklerilepingu esemeks on tehingu vahendamine ning maakler ei taga müüja ja ostja või üürileandja ja üürniku kohustuste täitmist, ei saa näiteks maakleriga lepingu sõlminud müüja ostja poolt ostuhinna tasumata jätmise korral ostuhinda maaklerilt välja nõuda. Küll aga saab maakler aidata niisuguse olukorra tekkimist vältida, kontrollides potentsiaalse lepingupartneri tausta ning soovitades tehingutingimusi, mis tema klienti võimalike probleemide eest kaitsevad. Kirjeldatud olukorras tuleb maakleri vastu kahjunõude esitamine kõne alla üksnes juhul, kui maakler on oma kohustusi rikkunud ja ei ole toiminud oma kliendi huvidest lähtuvalt. Näiteks seadusest tulenevalt ei tohi maakler soovitada oma kliendile lepingu sõlmimist isikuga, kelle kohta maakler teab või peab teadma, et tõenäoliselt jätab ta oma kohustused täitmata. Selleks, et maakler nimetatud juhul vastutusele võtta, peab esinema asjaolu, mis annaks alust potentsiaalses lepingupartneris kahelda, näiteks ta on maksejõuetu ning maakler teadis seda või tal oleks olnud võimalik seda hõlpsasti teada saada, kuid hooletusest jättis maakler selle välja uurimata.

Maakler vastutab tehingu toimumise eest oma tasuga
Kui üks lepingupooltest ütleb olulise lepingurikkumise tõttu lepingu üles või taganeb lepingust ning maakler teadis või pidi teadma, et lepingu rikkumine on tõenäoline, kaotab ta seadusest tulenevalt ka õiguse maakleritasule ning peab selle tagasi maksma. Samuti ei ole maakleril õigust tasule juhul, kui tema vahendamisel sõlmitud leping osutub kehtetuks ja maakler teadis lepingu sõlmimise ajal selle kehtetuse põhjust või pidi seda teadma. Muuhulgas näeb seadus ette, et kui maaklerilepingust tulenevalt ei tohtinud maakler samaaegselt ka teise lepingupoole kasuks tegutseda, kuid ta on seda vastuolus lepinguga siiski teinud, ei ole tal taaskord õigust maakleritasu ega kulutuste hüvitamist nõuda.

Usalda, aga kontrolli
Nii maakleri kliendiks oleval kui ka maakleriga lepingulises suhtes mitteoleval ostjal tuleks enne lepingu sõlmimist kinnistu kindlasti ka ise üle vaadata ning selle seisukorraga tutvuda. Tavapärasel kinnistu ülevaatamisel võivad aga märkamatuks jääda varjatud puudused, näiteks pinnasereostus, majavamm vms. Niisugusest puudusest ei pruugi teadlik olla ka maakler ning üldjuhul saab kirjeldatud olukorras nõudeid esitada üksnes müüja vastu. Maakleri vastu kahjunõude esitamine tuleb kõne alla vaid juhul, kui maakler puudusest teadis, kuid ei teavitanud sellest ostjat. Samuti võib kõne alla tulla maakleri vastutus ostjale kinnistu kohta kas hooletusest või tahtlikult valeinformatsiooni andmise eest.

Mida teha kui maakleriga on probleeme
Praktikas ettetulevad situatsioonid on erinevad ning ei ole võimalik anda ühest valemit, kas nõudeid on võimalik esitada teise lepingupoole, lepingu sõlmimist vahendanud maakleri või mõlema vastu. Lahendus tuleb asjaolusid kaaludes leida igal üksikjuhul eraldi ning siinkohal on mõistlik kasutada juristide abi. Võimalikke probleeme saab aga ennetada juba maaklerit valides. Soovitatav on pöörduda maakleri poole, kes on atesteeritud ehk kutseline maakler ja/või kuulub Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja liikmete hulka. Nende maaklerite tegevusega seoses tekkinud vaidlusi lahendab lisaks tavakohtutele ka Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja Aukohus. Kõnealuste maaklerite nimekirja leiab Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja koduleheküljel www.maakleritekoda.ee. Samuti tasub eelistada suuremate kinnisvarabüroode nimel teenust osutavaid maaklereid, sest nendel on võimalik läheneda kliendi vajadustele komplekssemalt ning kasutada kliendi huvides büroo tugipersonali abi, saades vajadusel juriidilisi, turundusalaseid ja muid asjakohaseid nõuandeid.