Ka Eestis on poelettidel pakendil olevate siltide kohaselt ohtralt müügil Iraani päritolu pistaatsiapähkleid.

Kuigi USA on maailma suuruselt seitsmes naftatootja, on Iraan maailma suurim pistaatsiapähklite kasvataja, kirjutab Bloomberg. Sarnaselt tuumarelvastuse piiramiseks nafta müügi vähenemisest on Iraani pistaatsiapähklite pääs Euroopa ja USA turule olnud raskendatud. 

Kõnelused Washingtoni ja Teherani vahel lahendamaks aastakümne pikkust tuumarelvastuse vaidlust on lähenemas oma 30. juuni tähtajale, mis on pannud kauplejaid prognoosima madalamaid pähklihindu.

„Lisanduv uus pakkumine avaldab mõju,“ ütles Dubais tegutsev teravilja ja pähklite vahendaja Hakan Agro DMCC juhatuse esimees Hakan Bahcechi.

Suurimad kaotajad võivad olla USA Kalifornia osariigi pistaatsiapähklite farmerid, kes on vaatamata põuastele ilmaoludele kümne aastaga kahekordistanud kasvupinna.

Pähklite nautijatele võib kasvav pakkumine olla hea uudis. Seoses puudusega on viimase viie aastaga kasvanud pistaatsiapähklite hind 40%.

Mulluse USA pistaatsiapähklite saagi väärtus oli 1,3 miljardit dollarit. Iraani jaoks oleks saak rahaliselt väärt enam-vähem sama palju, kuid tähtsus on Iraanile olulisem, kuna tegu on riigile teise ekspordikaubaga nafta järel.

„Praegu ei saa USAsse importida Iraani päritolu pistaatsiapähkleid,“ ütles Ferrari & Associatesi omanik Erich Ferrari. See firma on lobistanud USA valitsuses Iraani kauplejate palvel.

Lääne teised sanktsioonid, mille eesmärgiks oli peatada nafta- ja maagaasi kaubandust, on piiranud ka Iraani võimet müüa pähkleid Euroopasse läbi pangandusele ja vedudele mõeldud piirangute. Hiina, India ja Türgi on jätkuvalt suured ostjad. Osa Iraani pistaatsiapähklitest on leidnud läbi Türgi tee Euroopa turule.