Väide nr 1: Kiyosaki õpetab ettevõtlust, kuid on ise pankrotis
Selgitus:

Tegemist on pooltõega, kuid väide, et Kiyosaki on pankrotis, on palju öeldud. Tema varade väärtuseks hinnatakse 80 miljonit USA dollarit. Parafraseerides Eesti endist peaministrit Andrus Ansipit: kui see on pankrot siis sellises pankrotis tahakski elada. Väitele on andnud alust asjaolu, et Kiyosaki paljude ettevõtete hulgas on ka neid, mis tema rohkem kui neljakümne tegevusaasta jooksul ka pankroti välja kuulutanud. Kuid ise on ta selle kokku võtnud lausega: „Pankrot on ajutine, vaesus on igavene.” Robert Kiyosaki on elu jooksul tegelenud paljude projektidega ja nii on loomulik, et kõik need pole olnud edukad. Tema varade väärtust vaadates tuleb aga nentida, et kokkuvõttes on ta olnud vägagi edukas.

Väide nr 2: Kiyosaki õhutab maksuseadusi rikkuma
Selgitus:

Tõele au andes rõhutab Robert Kiyosaki just eetika ja õigusliku korrektsuse olulisust. Ent kui maksuseadused annavad ettevõtjale kaks seaduslikku valikut, millest ühega kaasneb suurem maksukohustus, siis soovitab ta alati valida teise tee. Iga ise ettevõtlusega kokku puutunud inimese jaoks on see soovitus mõistetav. Robert Kiyosaki soovitab olla tark, kasutada head maksunõustajat ning neid investeeringuid ja juriidilisi vorme, mille puhul seadus nõuab vähem makse.

Väide nr 3: Kiyosaki ei hinda ettevõtluse, investeerimise ja kinnisvaraga kaasnevat riski õigesti
Selgitus:

Väide on poolenisti õige. Robert Kiyosaki küll ei ignoreeri oma raamatutes ja koolitustes investeerimisega kaasnevat riski kaotada, kuid ei pööra sellele sama palju tähelepanu, kui keskmine laenuhaldur pangas. Põhjuseks võib pidada asjaolu, et Kiyosaki õpetuste eesmärk on ühtlasi inspireerida ja innustada inimesi ettevõtlusega tegelema. Vaid riskidele ja ohtudele keskendudes ei kipu inimesed ka võimalusi nägema. Riskivaba ettevõtlust ega investeerimist ei ole olemas. Kuid Kiyosaki soovitab riske maandada läbi kogemuste hankimise, harjutamise, enese koolitamise ja valdkonna põhjaliku tundma õppimise. Näiteks kinnisvarasse investeerimise puhul on tema soovituseks mitte kunagi teha seda kaugemal kui üks tund kohast, kus elad, sest nii tunned kohalikku turgu võimalikult hästi.

Väide nr 4: ainus, millega ta raha on teeninud, on raamatute kirjutamine ja nende müümine kergeusklikele
Selgitus:

Robert Kiyosaki on oma raamatutega teeninud miljoneid dollareid ja need on tema tuntuse allikaks. Ent tõelise tõuke tema jõukusele on andnud investeerimine. Ta kinnisvaraportfellis on tuhandeid objekte ning oluliselt on tema jõukust kasvatanud investeeringud hõbedasse, kulda ja naftasse. Lehman Brothersi pankrotiga alanud suure finantskriisi ennustamine võimaldas tal ka langeva turu tingimustes oluliselt teenida (Kiyosaki on ennustanud ka järgmist globaalset majanduskriisi aastaks 2016).

Väide nr 5: praktilisest seisukohast on tema raamatud kasutud ja õpetused üldsõnalised
Selgitus:
Robert Kiyosaki toob oma raamatutes ja õpetustes välja need põhimõtted, mida ta ise järgib ja millega ta on edu saavutanud. Eestis ja igal poole üle maailma on suur hulk inimesi, kellel on ette näidata tema õpetustel põhinevad edulood. Kuid kokkuvõttes tuleb tõdeda, et tema õpetustega on nii nagu iga tööriistaga – tulemused sõltuvad eelkõige kasutajast endast