See samm on investoritele õppetunniks – arenevate maade valitsustele ja keskpankadele muutub valuutade kaitsmine liiga kulukaks. Vietnam devalveeris kah hiljuti dongi. Ka vabalt ujuvad valuutad nagu LAV rand ja Türgi liir on langenud, kirjutas Bloomberg.

Võidu devalveerimiste laine stardilasuks võib lugeda Hiina 11. augusti otsust nõrgendada jüaani. See lisas niigi arenevate maade majandutele survet. Niigi kardetakse USA intressimäärade tõstmise mõju ja ka madalaid nafta hindu. Eriti endise SRÜ maadel on lisaprobleem – rubla nõrkus paneb nad Venemaaga kaubavahetuses ebasoodsasse olukorda.

Siin on kümmekond valuutat, mis võivad järgmiseks langeda.

Saudi Araabia riaal. Maailma suurimal nafta eksportijal on 672 miljardi dollariline reserv, millest Deutsche Banki hinnangul jätkub valuutakursi kaitseks. Spekulandid katsuvad jõudu riaali kallal, kuna nafta hind on 7-aasta madalamal tasemel.

Turkmenistani manat. Sellel naftaeksportööril on tihedad majandussidemed Venemaaga. Jaanuaris devalveeriti manati juba 19%, kuid SEB pank prognoosib järgmise kuue kuu jooksul veel kuni 20% valuuta nõrgenemist.

Tadžikistani somoni. Sellel riigil on tihedad sidemed Kasahstaniga, kelle osa väliskaubanduses on 11%. SEB prognoosis selle valuuta nõrgenemist vahemikus 10-20%.

Armeenia dram. 12-kuuga on valuuta nõrgenenud 15%, kuid seda näib vähevõitu Vene rubla 46% kukkumisega. Armeenia väliskaubanduses on Venemaa osakaal 25%.

Kõrgõstani som. Nõrgem tenge paneb surve alla ka selle Kasahstaniga tihedalt seotud maa valuuta, prognoosis BMI Research.

Egiptuse nael. Alates 2011. aasta Araabia kevade rahutustest on sellel riigil väga piiratud ligipääs välisvaluutadele. Spekulandid on panustanud, et aastaga langeb naela kurss 22%.

Türgi liir. Hiina raha devalveerimise järel on Türgi liir üks halvemaid valuutasid. Hästi ei mõju kasvanud poliitiline vägivald ja võimalikud erakorralised valimised.

Nigeeria naira. Naftat eksportiva maa otsustajad püüavad hoida valuutat liiga kõrgel tasemel. Tuletistehingute hinnad viitavad, et tuleval aastal võib valuuta kukkuda USA dollari vastu enam kui 20%.

Ghana cedi. Ka see riik on nafta eksportöör, kuid sealt ei tulene põhihäda. Tõsisemateks probleemideks on eelarve olukord, kasvav inflatsioon ja suurenev võlakoorem.

Zambia kwacha. See riik on tõsistes probleemides, kuna vase osakaal ekspordis on 70%. Vase nõudlust mõjutab tõsiselt Hiina.

Malaisia ringgit. Neljapäeval kündis ringgit 17-aasta madalama taseme. Esmakordselt alates 2010. aastast langesid valuutareservid alla 100 miljardi dollari joone.