Soome Majandusuuringute tööjõu insituut avaldas palgauuringu, kus võrreldi Euroopa riikide palkasid erinevates erialagruppides, koolitusvaldkondades ning sektorites, vahendab Kauppalehti.

Üldiselt on kõrgeimad brutopalgad Šveitsis, Norras ning Taanis. Kui aga võtta arvesse kohalik hinnatase, ei pruugi need riigid olla elamiseks parimad kohad.

Kõrgelt haritud töötajad ning juhid peaksid töösihtkohana kaaluma Austriat. Kõrgharitud töötajad teenivad seal keskmiselt 4383 eurot kuus, samas kui põhjanaabrite juures Soomes on võrreldav tasu 3743 eurot.

Kauppalehti kirjutab, et kõrgharitud Soome töötajad ning juhid ei peaks Rootsi poole vaatama. Nimelt makstakse seal kõrgharitud töötajatele vaid 3491 eurot kuus ning juhid saavad Soomes makstavast keskmiselt 500 eurot vähem.
Rootsi on aga tööinimeste paradiis. Erikoolituseta töötajad teenivad Rootsis keskmiselt 2554 eurot kuus. Soomes on vastav tasu 2478 eurot.

Erikoolituseta inimesed ei peaks vaatama Saksamaa poole, sest seal on nende tasu keskmiselt vaid 1763 eurot. Spetsialistide palgad on Saksamaal aga Soomest veidi paremad.

Instituudi uuringu kohaselt on parima palkade ning kohalike hindade suhtega riik Euroopas Holland. Eriti hinnatakse seal eksperte. Kõrgkoolitusega töötajate keskmine tasu on seal isegi 1000 euro võrra suurem kui Soomes. Juhtide palk on Hollandis meie põhjanaabrite omast keskmiselt 500 euro võrra kõrgem. Vähese koolitusega töötajad teenivad Hollandis kuus keskmiselt 600 eurot rohkem kui Soomes.