"Saime politsei käest loa need kontod arestida," ütles BNS-ile keskkonnaministeeriumi asekantsleri kohusetäitja Allan Gromov. Ta lisas, et hetkel on kõnealused kontod niikuinii kinni, kuna Eesti register on suletud, aga ka registri avamise puhul jäävad kõnealused kontod arrestituks.

Gromovi sõnul on varguse korraldajate leidmine Tšehhi õigusinstitutsioonide küsimus, kuna kvoote varastati Tšehhist. Gromov märkis, et lõpplahendusena peavad algsed omanikud oma kvoodid tagasi saama ja kurjategijad peavad varastatud ühikud kinni maksma.

"Riikidevaheline koostöö on väga hästi klappinud. Eesti politsei on sellese protsessi kaasatud," ütles Gromov.

Ta lisas, et ministeerium on äsja kätte saanud Eesti heitkogustega kauplemise registri turvalisuse testi tulemused, mis edastatakse koheselt Euroopa Komisjonile. Gromovi sõnul ei tasu loota, et Eesti register uue nädala alguses avaneb. "Nagu praktika näitab, võtab komisjonil [hindamine] rohkem aega."

Gromov on varem öelnud, et Eesti registrist avastatud vargusega seotud kontode kohta pole teada, kas tegemist on niiöelda heausklike ostjate-müüjatega, kelle kontole tehingute tulemusel varastatud ühikud jõudsid või on antud kontod otseselt vargusega seotud.

Tšehhi võimuesindajad teatasid kolmapäeval, et leidsid registrist varastatud 1,36 miljonit heitkogustega kauplemise ühikut Eestist, Saksamaalt ja Ühendkuningriigist ning palusid Euroopa Liidu abi nende eemalhoidmiseks turult, mida on vapustanud mitmed küberrünnakud.

Euroopa Komisjon on hinnanud, et pärast Tšehhis, Austrias ja Kreekas eelmisel kuul aset leidnud häkkimisi kadus kokku umbes kaks miljonit ühikut. Europol ei välista, et asjasse on segatud organiseeritud kuritegevus.

Reutersi andmetel häkiti Austria registrit 10. jaanuaril. Mullu novembris läks Rumeenia registrist tsemenditootja Holcimi kontolt kaduma 1,6 miljonit heitmekvoodi ühikut. Esinenud on ka käibemaksupettuse juhtumeid ja samu ühikuid on müüdud mitmel korral.