Samuti väite, et ravimiamet pole vaevunud apteegiturul tegutsevate ettevõtjate vahelisi seoseid korralikult uurima. Sotsiaalministeeriumil ei ole täna põhjust kahelda Ravimiameti tegevuse seaduslikkuses ega otstarbekuses, nn sisekontrolli ehk teenistuslikku järelevalvet sotsiaalministeerium algatanud ei ole.

Üldapteekidele tegevuslubade väljaandmise otsustab Ravimiamet. Mitmed ravimiameti otsused seoses üldapteekidele tegevusloa andmise ja üldapteegi tegutsemiskoha muutumisega on hetkel kohtus vaidlustatud ning õigusriigis võtab sel juhul otsuste õiguspärasuse üle otsustada kohus.

Sotsiaalministeeriumi teada ei ole ka konkurentsiamet alustanud antud asjas uurimismenetlust. Ravimiamet on varasemalt pöördunud konkurentsiameti poole üldapteegi tegevusloa väljastamise menetluses küsimusi tekitavate seoste tuvastamiseks. Konkurentsiameti vastusest Ravimiametile nähtub, et kahtlustäratavaid seoseid konkurentsiameti poolt ei tuvastatud.

Apteekrite Liidu kriitika

Eile kritiseeris Margus Linnamäe Magnumi kontrolli all olev Eesti Apteekrite Liit teravalt ravimiametit, kes on väljastanud osaühingule Samfred üheksa tegevusluba. Liidu väitel on tegemist Soome apteegifirma - Magnumi konkurent Eestis - Yliopiston Apteekki varifirmaga, mille abil soovivad soomlased mööda hiilida apteekide asutamise piirangust.

Ravimiamet on väljastanud 2015. aastal OÜ-le Samfred üheksa üldapteegi tegevusluba hoolimata sellest, et tegemist on Soome apteegifirma Yliopiston Apteekki varifirmaga, mille abil hiilitakse mööda uute apteekide asutamise piirangust.

Nende andmetel on Sotsiaalministeeriumis algatatud sisekontroll ravimiameti tegevuse uurimiseks. Ka konkurentsiamet on alustanud uurimismenetlust küsimusi tekitavate seoste kindlakstegemiseks, väidab liit.

"Yliopiston Apteekki laieneb Eesti turul seadusi väänates, kasutades selleks tegevjuhi Reet Tengiga perekondlike sidemetega seotud varifirmat OÜ Samfred. Kurb on see, et ravimiamet pole vaevunud isegi korralikult uurima, millised seosed eksisteerivad OÜ Samfred ja Yliopiston Apteekki vahel. Lisaks perekondlikele sidemetele ühendavad neid ettevõtteid tegelikkuses veel ühine identiteet, juhtimine, töötajad ja finantseerimine. Sellest on avaldatud ka põhjalik uuriv artikkel kohalikke uudiseid kajastavas infoportaalis Kohaliku Info Keskus," ütles Eesti Apteekrite Liidu esinaine Ülle Rebane.