"Ühise arve rakendamiseks puuduvad ka täna seadusandluses piirangud. Elektrituruseaduse kohaselt võivad võrguteenuse osutaja ja elektrimüüja leppida kokku ühise arve esitamises. Praegune reaalsus on kahjuks see, et ühte arvet esitavad vaid need võrguettevõtjad, kellel on elektrimüügi tegevusluba ja kes müüvad oma võrgu tarbijatele elektrienergiat. Ehk elektrienergia müüjad ja võrguettevõtted, kui nad pole samas kontsernis, pole suutnud omavahel kokku leppida," ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete nõunik Rasmus Ruuda BNS-ile.

See olukord on tingitud, et Eesti elektriturg avati alles 2013. aastal ja kuni avamiseni oli kõigil võrguettevõtjatel elektrienergia müügikohustus nendele tarbijatele, kes ei olnud vabatarbijad. Rääkis Ruuda ja lisas, et sellega seoses on neil säilinud ka ühtne arveldussüsteem.

Euroopa Liidu konkurentsipoliitika eesmärk on kaitsta ja arendada tarbijate huvides tõhusat konkurentsi siseturul. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium tegeleb koos elektrituru osalistega vajalike seadusemuudatuste väljatöötamisega, mis muudaksid elektritarbijatele avatud elektriturul toimetamise mugavamaks ja kiiremaks ja üheks selliseks teemaks on ühise arve võimaldamine.

Samas ei saa sellesse suhtuda kergekäeliselt, kuna see puudutab nii krediidiriskide haldamist, tarbijatele teenuste osutamise ulatuse määramist, paralleelsete äriprotsesside võimalikku loomist ja seetõttu võimalikku täiendavat kulu tarbijatele, andmeedastuskanalite loomist, rääkis Ruuda.

Ühise arve esitamise osas analüüsivad ka teised Euroopa Liidu riigid juba aastaid selle mõju, kasulikkust ja rakendatavust ning senini ei ole head mudelit leitud. Üldjuhul esitatakse ühine arve võrguteenuste ja elektrienergia eest nendele tarbijatele, kes ostavad elektrit reguleeritud hinnaga, see tähendab kes ei osale elektriturul ja ei vaheta elektrimüüjat. Ka Põhjamaad, kus elektriturg on olnud avatud märksa kauem kui meil, pole ühtse arveni veel lõplikult jõudnud.

Alexela gruppi kuuluv Elektrimüügi AS tegi 12. veebruaril koostöös teiste elektrimüüjatega majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ühispöördumise, et kõik elektriteenuse osutajad saaksid pakkuda oma klientidele ühte arvet, mille alusel saab tasuda nii tarbitud elektri kui ka võrguteenuse eest. Praegu on selline võimalus ainult Eesti Energial, teatas ettevõte.

Ühispöördumisele kirjutasid alla lisaks Elektrimüügi AS-ile Elektrum Eesti OÜ, 220 Energia OÜ ja Eesti Gaas AS. Osapooled kinnitavasid pöördumises, et on huvitatud ka ühtse arve koostamiseks vajamineva infotehnoloogilise lahenduse loomiseks andma ka omapoolse panuse.

Elektrumi juht Raivo Videvik on öelnud, et tegemist ausa konkurentsi takistamisega elektriturul. Tema sõnul on ühtsele arvele üleminekut suusõnaliselt toetanud ka nii tarbijakaitseamet kui konkurentsiamet.