Eestis võib põlevkivi kaevandada 20 miljonit tonni aastas, mida on mõnevõrra vähem kui kuus aastat tagasi. See maht on paika pandud 2008. aastal ning kirjas nii põlevkivi arengukavas kui ka maapõueseaduses.

Sellise koguse määramisel tuli arvestada Euroopa Liidu nõuet vähendada õhusaastet ja energiajulgeoleku tagamiseks põlevkivi ressurssi säästlikult kasutamisega. "See on olnud kõigile teada ka investeerimisotsuseid tehes ja selle raames peame tegutsema nii meie ministeeriumina kui ka ettevõtted," selgitas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Berit-Helena Lamp Ärilehele.

Uue põlevkivi arengukava aastateks 2016-2030 koostamise raames on jõutud järeldusele, et kui jätta kehtima põlevkivi kasutamise aastamäär 20 miljonit tonni aastas on perioodil 2016-2030 põlevkivisektori eeldatav keskkonnamõju praeguse seisundiga võrreldes vähemalt neutraalne.
Selle aastase kaevandamise piirmäära ületamisel on tõenäone, et suurenevad probleemid välisõhu ja vee kvaliteediga ning jäätmete ladestamisega.

Eestis kaevandab põlevkivi praegu neli ettevõtet - lisaks VKG-le ja Eesti Energiale ka Kunda Nordic Tsement ja Eesti Keemiatööstus. Kahe viimase kaevandatavad kogused on võrdlemisi väiksed.

Põlevkivi kaevandatavatel ettevõtetel on seadusest tulenev võimalus omavahel kokku leppida, kes kui palju kaevandada saab, tingimusel, et aastane kaevemaht ei ületa kõigi peale kokku 20 miljonit tonni.

Kuivõrd ettevõtted omavahel kokkuleppele ei jõudnud, määrati ettevõtetele kaevemahud tol hetkel käes olnud lubade alusel proportsionaalselt. "Oleks nad omavahel kokkuleppele jõudnud, oleks kõik lihtsam. Praegu on nii, et limiiti vähendati ning varasemad load jaotati proportsionaalselt ümber nii, et iga ettevõtte osakaal jäi samaks, kuid kogus vähenes," lisas Lamp.

Mis puudutab hinda, mida Eesti Energia VKG-lt põlevkivi eest küsib, mis on väidetavalt 2,5 korda suurem kui summa, mille eest nad enda ettevõttele müüvad, siis selles küsimuses ei saa Lambi sõnul riik sekkuda ja see on ettevõtete omavaheline asi. Eile teatas Eesti Energia, et on valmis VKG-ga põlevkivi hinna osas läbirääkima.

VKG juhtkond teatas esmaspäeval otsusest sulgeda kaks Kiviter-tüüpi õlitehast, kuna Eesti Energiast sisseostetava põlevkivi kõrge hind ja järsult langenud nafta maailmaturu hind ei võimalda neil oma tegevust jätkata.