Õiguslik probleem, millele MTA peadirektor Marek Helm oma kirjas tähelepanu juhtis, seisneb selles, et pakendiaktsiisi seaduses on ministri määruse tasandil püütud sätestada üht maksu määramiseks olulist elementi. Maksukorralduse seadus ütleb aga, et maksumaksjal on kohustus maksta ainult seadustega ettenähtud riiklikke ja kohalikke makse, ja seda maksuseadustes sätestatud määrades ja korras.

Rahandusministeeriumi tolli-ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla ütles Ärilehele, et pakendiaktsiisi ja põhiseaduse võimaliku vastuolu küsimuse tõstatas MTA eelmise aasta lõpus.

„Jaanuaris toimus maksuameti, keskkonnaministeeriumi ja rahandusministeeriumi kohtumine, kuid toona ühisele seisukohale veel ei jõutud,“ selgitas ta.

Küsimusele, kas ministeeriumid olid probleemist teadlikud juba varem, jätsid mõlemad ministeeriumid vastamata.

„Ootasime maksu-ja tolliameti seisukohta, sest parlamendi 1996. aastal kehtestatud pakendiaktsiisi seaduse regulatsiooni kohta oli küsimusi tekkinud. Nüüd oleme maksu- ja tolliameti esialgse analüüsi kätte saanud ja selle põhjal vaatame koos rahandusministeeriumi ja asjasse puutuvate ettevõtetega 18 aastat tagasi kehtestatud regulatsiooni kindlasti põhjalikult läbi,“ kinnitas keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek.

Uusküla rahandusministeeriumist rõhutas, et tegemist on selgelt õigusliku, täpsemalt volitusõigust puudutava, ja mitte pakendiaktsiisi seaduse sisu puudutava küsimusega.
„Kuna pakendi materjali liigid on toodud pakendiaktsiisi seaduses ehk maksuobjekt on seaduses määratud, siis võib jõuda ka järeldusele, et vastuolu põhiseadusega puudub,“ nentis Uusküla.

MTA hinnangul sellest aga ei piisa, kuna maksuobjekti ehk pakendi materjali määramise kord, millest sõltub aktsiisi suurus, on kirjas keskkonnaministri määruses.

Helm ütles eile Ärilehele, et ametil on praegu laual kaks maksuotsuse projekti, mille kogusumma moodustaks mitme aasta pakendiaktsiisi planeeritud laekumise. Maksu- ja tolliamet ei saa aga neid maksuotsuseid võimaliku õigusliku probleemi tõttu täies ulatuses välja saata, kuna sellele järgneks põhiseaduslikkuse järelevalve menetlus.

Rahandusministeeriumi andmetel koguti eelmisel aastal pakendiaktsiisi üle 370 000 euro ja aasta varem rohkem kui 276 000 eurot.