Ühtlasi tähendab see, et keskmiselt tõuseb erakoolides õppemaks ligi 100 euro võrra kuus, kirjutas Äripäev.

„Erakooliseaduse eelnõu on väga pealiskaudne, kuna lähtutakse tõestamata eeldustest ja puuduvad mõjuanalüüsid,“ on Tallinna Kesklinna Põhikooli lastevanemate kogu esimees Ave Laas rutakalt tehtud seaduseelnõust nördinud. „Seaduse järgi lahterdatakse kõik erakoolis õppivad pered üle keskmise jõukaks. Ükski lapsevanem ei ole pannud oma last erakooli seetõttu, et tal on liiga palju raha,“ lisas ta.

"Koole suletakse pidevalt, sest neid ei ole puudu, vaid üle – riik koos omavalitsustega pingutab ja kulutab selle nimel, et oma koolivõrku kokku tõmmata," ütles Ligi teemale kommentaariks.

"Ei saa olla nii, et neil (omavalitsustel ja riigil) pole seejuures mingit võimalust kaaluda, kas samas koolivõrgu laiendamise eraalgatusi täismahus rahastada, sellise riigikogu poolt kehtestatud sunni kuulutas riigikohus ootuspäraselt põhiseadusevastaseks. Seadusemuudatus näebki omavalitsusele ette kaalutluse, mitte ei võta kelleltki raha ära," selgitas ta.

Ministeeriumi kinnituse maksab riik siiski omavalitsustele ja erakoolidele võrdselt haridustoetust ning siin pole plaanis midagi muuta.

Majanduskulude ehk tegevustoetusest on erakoolidele maksnud vaid omavalitsused. Eelnõu eesmärk on muuta omavalitsustele tegevustoetuse maksmine taas vabatahtlikuks nagu enne aastat 2011.