Kohtumise eesmärk on vahetada kogemusi digitaalse valitsemise ja selle edulugude kohta ning otsida koostöökohti riikide vahel, arendamaks kodanike kaasamist avatud valitsemises.

Ülemaailmse tippkohtumise peateemad on kodanike kaasamine, võitlus korruptsiooniga ja avalikud teenused.

„Eesti elanikkond ei ole kuigi suur, siin pole palju maavarasid ning ülemäära raha, kuid meil on nutikad inimesed. E-mõtlemise ja -tehnoloogia koosmõjus on sündinud mitmed edulood. Näiteks paberivaba valitsus, X-tee ja e-residentsus,“ ütles riigihalduse minister Janek Mäggi.

„Hea meel on tippkohtumisel tutvustada Eesti kiiret digitaalset arengut ja läbi viidud reforme ning panna kõrva taha teiste riikide kogemusi. Riikidevaheline koostöö avatud ja digitaalses valitsemises on oluline ja vajab pidevat edasiarendust, sest hoiab kokku inimeste väärtuslikku aega, on efektiivne ning säästev.“

Tippkohtumisel võtab minister osa kahest paneelist. Esimeses on tähelepanu all avatud ja digitaalne valitsemine.

Arutelude keskmes on, kuidas tehnoloogia abil jõuda lähemale kodanikele ning kaasata neid otsuste tegemisel. Teises paneelis on kõne all avalike teenuste ümberkujundamine ning maapiirkondade uued teenusemudelid.

Kohtumine Gruusia regionaalarengu- ja taristuminister Maya Tskitishviliga (Foto: rahandusministeerium)

Lisaks on ministril kavas kohtumised erinevate riikide delegatsioonide ning ministritega. Eile kohtus riigihalduse minister Gruusia regionaalse arengu- ja infrastruktuuriminister Maia Tskitishviliga, kellega arutati võimalusi seniseid häid kahepoolseid suhteid veelgi paremaks muuta ja mitmekesistada.

Kohtumisel rääkisid ministrid riigi ja omavalitsuste vahelistest suhetest ning ülesannetest, riigihangete korraldamisest, riikide halduskorraldusest ja võimalusest avada otselend Tallinnast Tbilisisse.

Täna kohtub riigihalduse minister Kanada delegatsiooniga. Ministril on plaanis arutada Kanada delegatsiooni juhi Scott Brisoniga meie X-tee võimalusi Kanadas ning Kanada kui tuntud tehisintellekti maa koostööd Eestiga.

„Kutsun Kanada ministri 16. oktoobril Tallinnas toimuvale digi-teemalisele tippkohtumisele“, sõnas minister Mäggi. „Pean oma kohuseks toetada Eesti edulugu ja edendada avatud valitsemist.“

Riigihalduse minister Eesti Suursaatkonnas Tbilisis (Foto: rahandusministeerium)

Koos ministriga osalevad tippkohtumisel erinevates aruteludes Eesti delegatsiooni liikmed Teele Pehk, Liia Hänni, Kristina Reinsalu, Alari Rammo, Kai Klandorf, Raigo Uukkivi, Risto Kask ja Merilin Truuväärt.

17.–19. juulini toimuva tippkohtumise kohta leiab täpsemat infot ja päevakava Avatud valitsemise partnerluse kodulehelt (inglise keeles).

Avatud valitsemise partnerlus (AVP) on rahvusvaheline algatus hea riigivalitsemise edendamiseks maailmas. AVP-s osalemise peamine eesmärk on suunata nii avaliku halduse kui ka kogu ühiskonna teravdatud tähelepanu riigijuhtimise kvaliteedile, õppida teiste riikide kogemustest ning jagada kogemusi teiste osalevate riikidega. Eesti liitus avatud valitsemise partnerlusega 2012. aastal ning see ühendab hetkel 76 riiki.