Läinud nädala uudis riigifirma Omniva (endine Eesti Post) juhatuse esimehe valiku kohta tuli nii ettevõtte töötajatele kui ka teistele täiesti ootamatult. Nimelt otsustas riigifirma nõukogu juhi kohal Aavo Kärmase (kes jõudis konkursil samuti lõppvooru) välja vahetada Joona Saluveeri vastu. Väidetavalt oli see aga hoopis ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Urve Palo nõudmine: valige Kärmase asemele teine juht või vahetan kogu nõukogu välja.
Palo eitas Ärilehele enda sekkumist, öeldes ainult, et kohtus enne otsuse tegemist mõlema kandidaadiga, kuid nõukogu on oma otsustes vaba. Ta lisas, et tunnustab ja toetab tehtud otsust. Ärilehele teadaolevalt aga püüti Palot ka majandusministeeriumis Kärmase väljavahetamise suunise andmises ümber veenda ja nõukogu oli tegelikult juhina toetanud just Kärmast. Seda kinnitab fakt, et mullu novembris otsustas nõukogu teha Kärmasele ettepaneku juhina jätkata, kuid õige pea pärast seda ministriks saanud Palo soovitas nõukogul juhatuse esimehe kohale siiski konkurss korraldada.

Liiga pikalt ametis?

Nii Palo kui ka Saks rõhutavad Kärmase väljavahetamise peamise põhjusena pikalt ametis viibimist: Kärmas on ettevõtte juhatusse kuulunud kümme aastat. Palo ei pidanud paljuks tuua võrdlus lausa Tallinna Sadama ja Eesti Energia „stagneerunud ja ebaõnnestunud juhtimisega”. „Kui inimene töötab ühes ettevõttes juhina väga pikalt, siis peab nõukogu maksimaalselt pingutama, et ettevõte ei muutuks liiga sissetöötanud juhi keskseks,” kommenteeris minister ja kinnitas, et ei teadnud viimase hetkeni, kes üldse juhiks kandideerivad. „Lisaks näen suurt arenguruumi ettevõtte teenuse ja müüginäitajate ning seeläbi majandusnäitajate kasvus. Selle hüppe tegemiseks on aga vaja uut hingamist ja energiat.”

Millist kasvu Palo silmas peab, on raske öelda, sest Omniva käive suurenes eelmise aasta auditeerimata tulemuste järgi 27% ehk 96 miljoni euroni. Ärikasum jäi samale tasemele mis 2015. aastal ehk 1,4 miljoni euro juurde. Puhaskasum vähenes 1,4 miljonilt 1,2 miljonile eurole peamiselt just Hiina-suunalise äri laienduste arvel. Samal ajal on Palo nõudnud, et ettevõtte teenused oleksid kättesaadavad igas Eestimaa nurgas, ja just see on pikalt olnud ettevõtte kõige kahjumlikum osa.