Euroopa Liidu kaubandusvolinik Cecilia Malmström avaldas heameelt kokkulepe saavutamise üle, vahendas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

„See on hea uudis tarbijatele, kes peaksid selle leppe tulemust tajuma oma lemmikelektroonikatoodete väiksemates hindades. Lisaks peaks see andma positiivse tõuke Euroopa kõrgtehnoloogia tootmissektorile. Loodan, et see kokkulepe võimaldab ettevõtjatel lihtsamini jõuda välisturgudele,“ ütles Malmström.

Kõrgtehnoloogia tollimaksude kokkulepe kaotab suure hulga toodete tollimaksu, sealhulgas meditsiinitehnika, mängukonsoolid ja GPS seadmed.

Eestit Nairobis esindanud ettevõtlusminister Liisa Oviir ütles eile ministrite kogu ees peetud kõnes, et ministrid peavad näitama oma liidrilolli ja olema leidlikud läbirääkijad leidmaks võimalusi edukateks kaubandussuheteks eri piirkondades.

Oviir tõi välja, et oluline on toetada kogu maailma majanduskasvu ning panustada ka vähemarenenud riikide võimalustesse ning tervitas uute liikmete Libeeria, Afganistani ja Kasastani liitumist WTO-ga.

„Tegemist on vähim arenenud riikidega ning WTOga liitumine annab neile võimaluse osaleda võrdse partnerina kaubandussüsteemis, saada kasu selle võimalustest ning rääkida kaasa süsteemi reeglite kujundamisel,“ ütles ettevõtlusminister Liisa Oviir.

13.–18. detsembril toimus Keenia pealinnas Nairobis kümnes WTO ministrite kohtumine. Eestit esindas kohtumisel minister Liisa Oviir.