Töötukassa vabade töökohtade tabelis ripuvad nädalast näda-lasse esikohal pakkumised müüjatele, müügiesindajatele-konsultantidele ning iluteenindajatele. Kas tegu on niivõrd erilisi oskusi ja teadmisi eeldavate ametitega, et ei leidu väärilisi inimesi?

Karjääriportaal Rajaleidja.ee kirjeldab neid elukutseid järgmiselt. (Nota bene: kirjeldused pärinevad aastast 2006 ja mõeldud eelkõige koolinoortele.)

Müüja olgu verbaalselt osav

Rajaleidja kirjutab: müüja tööülesannete hulka kuuluvad kauba vastuvõtmine, müügiks ettevalmistamine ja müügisaali paigutamine, kliendi vajaduste kindlakstegemine, nende rahuldamisvõimaluste hindamine, sobivaima lahenduse pakkumine ja arveldamine.

Müüjad töötavad enamasti töögraafiku alusel vahetustega. See eeldab valmisolekut töötada varastel hommiku- ja hilistel õhtutundidel, puhkepäevadel ja riiklikel pühadel. Kui müüja tööpäev möödub valdavalt jalgadel, võib teda pika tööpäeva lõpus kimbutada selja- ja jalavalu. Istuva iseloomuga töö puhul (nt kassiirid) väsivad silmad ja kael jääb kangeks – tuleb ju pidevalt jälgida arvutiekraani.

Ettevõtjad peavad müüjatöös kõige vajalikumaks müüdava kauba tundmist, suhtlemis- ja keelteoskust ning tööohutuse ja töötervishoiuga seonduvaid teadmisi. Isikuomadustest hinnatakse enam verbaalset võimekust ja kohusetunnet. Töö sujumisele aitab kaasa kannatlikkus, meeldiv ja viisakas käitumine. Töö nõuab korrektset välimust.

Müügiesindajaks sobib tugev

Müügiesindaja jälgib, et tema esindatavad kaubad oleksid pidevalt saadaval ja hästi eksponeeritud. Ta loob ja arendab suhteid klientidega, jälgib nende kaubavarusid ja oste, peab läbirääkimisi tellimuste müügimahu ja sortimendi osas, nõustab kliente ning sõlmib lepinguid.

Pingeliseks muudavad müügiesindaja töö olukorrad, kui kaupluse tellitud kaup on hulgilaost otsa lõppenud. See seab müügiesindaja tellija ees piinlikku olukorda, mille kordumisel võib ettevõte  kliendi kaotada.

Tavaliselt kasutab müügiesindaja klientide vahet sõites isiklikku või firma autot. Suur osa tööst tehakse telefoni vahendusel. Enamasti kuulub müügiesindaja töövahendite hulka ka arvuti. Töö nõuab küllaltki head füüsilist vastupidavust – mõnikord tuleb olla pikka aega jalgel, kanda päris raskeid tootenäidiseid jm.

Sageli on selles töös isiksuseomadused – müügioskus ja sõbralikkus – olulisemad kui inimese hariduslik taust. Müügi-esindaja töö eeldab head tervist, meeldivat ja korrektset välimust ning positiivset meelelaadi.

Juuksuritöö tähendab loovust

Juuksurid annavad inimestele stiilsete lõikuste, soengute ja hooldusega ilusa välimuse ning seeläbi ka hea enesetunde, seda kõike teevad nad professionaalselt ja turvaliselt.

Oluline on, et tööpaigas oleks peegel ja klienditool, samuti peapesemiseks vajalik vesi ja kraanikauss. Juuksurite töökoormus kasvab enne suuremaid pidustusi (jõulud, koolilõpupeod, ballid jms), mil kliente on rohkem kui tavaliselt.

Juuksuriamet ei sobi inimestele, kes on sageli hädas allergiahoogude, astma või seljaprobleemidega. Juuksur töötab enamasti seistes, mistõttu tal tuleb lihase- ja liigesehaiguste vältimiseks suurt rõhku panna jalgade hooldamisele ning käte, selja ja kaela lõdvestusharjutustele. Töö laabumisele aitavad kaasa suhtlemisoskus ja teenindusvalmidus. Olulised märksõnad on liigutuste täpsus, loovus, iseseisvus ja püsivus. Edukatel juuksuritel on moe-, kunsti- ja tehnilise disaini alased teadmised.

Saadaval 2328 vaba töökohta

Neist 1629 asub Eestis

•• Kõige rohkem on tööpakkumisi müüjatele – 217, müügiesindajatele ja konsultantidele – 135, metsatöölistele – 91, turvateenindajatele – 65, iluteenindajatele – 56, üld- ja kutsehariduse õpetajatele – 55, kokkadele – 45, metsanduse oskustöölistele – 36, majahoidjatele – 34, müügi- ja turundusjuhtidele – 30, puuseppadele – 28, keevitajatele ja leeklõikajatele – 27.

Allikas: www.tootukassa.ee

Kehtivad ametlikud kutsekirjeldused on väljas aadressil

www.kutsekoda.ee