Läti politsei otsis eile läbi Eestis registreeritud Versobanki kontori Riias ning Läti politsei kinnitusel oli läbiotsimise põhjuseks rahapesu ja keelatud ärivõtete kasutamise kahtlustused.

Riho Rasmanni juhitud panga varade maht küündis tänavu I kvartali seisuga 284 miljoni euroni, selgub värskeimast kvartaliaruandest. Pank teenis 823 000 eurose puhaskasumi. Pangas on laenudest tohutult rohkem hoiuseid. Hoiuste maht ületas laenude mahtu 8-kordselt.

Versobanga omapäraks on see, et puhasintressitulu on isegi kauplemiskasumist väiksem, suurim kasumiallikas on puhasteenustasutulu.

Panga kolmest kasumiallikast tuli puhasteenustasutulust 54%, kauplemiskasumist 26% ja puhasintressitulust 20%.

2/3 laenuportfellist on laenatud Eesti klientidele ja 21% Briti Neitsisaarte klientidele ja 4% Iisraeli klientidele.

Versobank asutati 1999. aasta oktoobris. Kuni 2012. aasta märtsini oli panga põhiaktsionär Küprose Cyprus Popular Bank Public Co. 29. märtsil 2012. sai panga omanikuks Ukraina konsortsiumi ALEF kuuluv Ukrselhosprom. ALEF gupp kuulub Ukraina ärimeestele Vadim Yermolayevile ja Stanislav Vilenskijamile.

"Verso suhtes käimasolevaid järelevalvemenetlusi ei saa me kommenteerida. Eesti finantsjärelevalve üks strateegilisi prioriteete on 2014. aastast alates olnud rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise alane tegevus ning saame kinnitada selles valdkonnas kontrollide teostamist," teatas inspektsioon.

„Keskendume oma järelevalvetoimingutes pankade ja muude finantsasutuste poolt hoolsusmeetmete kohaldamise kontrollimisele, et takistada Eesti finantssektori kasutamist rahapesuks ja terrorismi rahastamiseks,“ teatas Finantsinspektsioon seoses Versobanki Riia kontori läbiotsimisele Läti politsei poolt. „2015. aastal oli Eesti krediidi- ja finantseerimisasutustes märgata rahapesualaste riskide vähenemist ja teiselt poolt kontrollisüsteemide tõhustamist. 2014. aastaga võrreldes vähenes möödunud aastal mitteresidentide hoiuste osakaal Eesti hoiuste kogumahus 19,1%lt 16,2%ni. Üldiselt on mitteresidentidest klientide osakaal Eesti panganduses pigem väike, kuid see näitaja varieerub finantsasutuste lõikes."

Versobank ei ole vaatamata korduvatele telefoni- ning meilipäringutele Riia kontori läbiotsimist ning kahtlustusi kommentaarinud.