Ettevõtte likvideerimine
Üks võimalus on ettevõte vabatahtlikult likvideerida. Selleks tuleb esitada äriregistrile lõpetamisotsus, avaldada Ametlikes Teadaannetes teade ettevõtte lõpetamise kohta ning raamatupidamises otsad kokku tõmmata.

Kõik kohustused tuleb ära maksta ja järelejäänud raha jääb omanikele. Tulumaks tuleb lõppjaotiselt ära maksta nagu dividendidelt, v.a sellelt rahalt, mille omanikud kunagi ise omakapitali sisse maksid – selle saab maksuvabalt tagasi võtta. Raamatupidajaga saab teha kokkuleppe, et maksad ette kokkulepitud lisatasu ja selle eest teeb ta kõik vajalikud likvideerimisaruanded ära, siis jääb ka see veel firma kuludesse.

Kui varadest kohustuste katmiseks ei piisa, siis tuleb ette võtta pankrotimenetlus ja see on veidi tõsisem protsess. Kui natuke jääb rahast puudu, on võimalus õigeaegselt ka võlausaldajatega läbi rääkida ja selgitada, et 80% kohe on parem variant, kui jääda lootma pankrotihaldurile.

Ettevõtte „riiulile panek”
Kui lihtsalt praegu ei ole aega ega tahtmist ettevõtlusega tegeleda ning ettevõttel pole olulisi varasid, kohustusi ega kehtivaid lepinguid, võib ettevõtte jätta ka ootele. Sel on mõtet siis, kui pole mingil perioodil lihtsalt aega, nt kooli lõpetamine või lapse sünd, aga tulevikus on siiski kindel plaan tegevusega jätkata.

Võta end maha käibemaksukohustuslaste registrist, nii ei pea ka igakuiseid tühje maksudeklaratsioone esitama. Aastaaruande peab esitama, aga tühja aruande esitamine pole mingi kunst, sellega saab igaüks ise hakkama. Seega, tühja firma hoidmisega kulusid praktiliselt ei kaasne. Kui veebiaadressi hoida tahad, siis domeeni aastatasuga pead arvestama, veebimajutuslepingu saad katkestada.

Ettevõtte müük
Võimalus on ka ettevõte müüki panna. Guugelda „ettevõtte müük” ja leiad mitmeid portaale, mis sellise vahendustegevusega tegelevad.

Tegutseva väikefirma hind võib olla mõne aasta ärikasumi suurus, sõltuvalt tegevusalast. Kui tõsine ostuhuviline olemas, saab vajadusel tellida eraldi auditi ja ettevõtte väärtuse hindamise, et mõlemad pooled end turvaliselt tunneksid. Sellisel juhul on tavaliselt eelduseks see, et ettevõte tegutseb edukalt edasi ka sinuta, nt e-pood või kohvik. Samas on väärtus olemas ka erinevatel kehtivatel lepingutel, nt soodne rendileping või head kliendilepingud.

Osta tahetakse ka mittetegutsevaid firmasid, eriti käibemaksukohustuslasi. Võib küll kahtlustada, et käibemaksupettuste tarbeks, aga kui omandiõigus on üle läinud ning sina juhatuse liikme kohustustest vaba, pole see enam sinu probleem. Ilmselgetele pättidele pole muidugi arukas müüa, mine tea, mis jamasid veel korraldavad.

Ettevõtte müügi korral jälgi kindlasti, et kõik paberid on notaris korrektselt vormistatud vastavalt kokkulepetele ning äriregistris on sinu juhatuse liikme õigused õigeaegselt lõpetatud.

ÄRIREGISTRIST KUSTUTAMINE
Pärast osaühingu likvideerimismenetlust tuleb ettevõtte juhatusel esitada äriregistrile avaldus ettevõtte äriregistrist kustutamiseks. Seda saab teha minimaalselt kuue kuu möödumisel osaühingu lõpetamise äriregistrisse kandmisest ning sellest teavitamisest. Äriregistrist kustutamise avaldusele tuleb lisada lõppbilanss ja vara jaotusplaan.