Säärane meeskond on äärmiselt keerukas organisatsioonistruktuuri vorm. Võrreldes ühest rahvusest meeskonnaga, on sel tunduvalt rohkem potentsiaali, et jõuda alternatiivsete lahendusteni ja töötada välja uuenduslikke ideid. Eri gruppide esindajad näevad maailma just neile omasel, unikaalsel viisil, töötlevad infot erinevalt ja tihti on neil vastandlikud eesmärgid ning ootused. Eri osakondi, üksusi ja kultuure esindavate meeskonnaliikmetega kaasnevad ka keerukad koostööprobleemid: konfliktid, otsustega viivitamine. Mis omakorda võib viia strateegiliselt tähtsate projektide läbikukkumiseni.

Et saada parimat tulemust

Üheks kriitiliseks punktiks on meeskonna valik ja kujundamine. Personalijuhi ülesanne on värvata, hoida ja arendada töötajaid nii, et nad oma oskuste ja teadmistega üksteist täiendaksid.

Enne meeskonnatööga alustamist on tarvis luua avatud õpikeskkond ja selgitada meeskonnaliikmete isiksuslikud ning kultuurilised erinevused. Esimestel koosolekutel on suurimaks väljakutseks üheselt arusaadavate eesmärkide püstitamine. Projektitöö faasis tuleb erilist rõhku panna erinevusi ületavale suhtlemisviisile, konfliktide lahendamisele ja tagasisidele. Meeskonnatöö lõpufaasis on oluline anda väärtuslikke teadmisi – nii projekti tulemustest kui ka mitmekultuurilisest meeskonnatööst – edasi kogu organisatsioonile.

On tähtis, et ettevõtte tippjuhid eesotsas personalijuhiga analüüsiksid ja parandaksid organisatsiooni mõttemaailma ja protsesse, mis soodustavad mitmekultuuriliste meeskondade koostööd. Peamised juhtimisvahendid selleks on: töötajasõbraliku ettevõttekultuuri arendamine, selgete ja läbipaistvate hindamiskriteeriumide püstitamine, hästi toimiva motivatsioonisüsteemi loomine ja meeskonnakoolitus.

Globaalsete juhtimiskonsultatsioonifirmade Ernst & Young Baltic, PricewaterhouseCoopers, KPMG Estonia, Deloitte & Touche Eesti ning McKinsey & Company Finland Eesti osakondades korraldatud intervjuud tõestasid, et ettevõtetes, kus inimesi süsteemselt juhitakse ja väärtustatakse, töötavad mitmekultuurilised meeskonnad tõhusamalt. See aga on organisatsiooni konkurentsieelise allikas.

Siiri-Mall Musteni töö sai konkursil “Parim potentsiaal personalijuhtimises 2004” auhinna magistritööde kategoorias.