Eesti üks suurimaid piimatootjaid, enam kui kaht tuhandet hektarit maad omav Põlva Agro on minemas Leedu börsil noteeritud Agrowill Groupi kontrolli alla. Leedulaste teatel soovitakse Eestis veelgi laieneda.

“Konkreetseid läbirääkimisi meil käimas veel ei ole. Kontaktis oleme Eesti ettevõtjatega aga juba olnud,” sõnas Agrowilli arendusjuht Robertas Cepaitis.

Cepaitise sõnul ei otsi ettevõte laienemisvõimalusi ainult Eestis, vaid ka mujal. “Läti ei ole atraktiivne, sest seal on maa hind märksa kallim kui Eestis või Leedus. Lisaks Eestile on üks võimalik arengusuund Venemaa. Usun, et lähema aasta jooksul lisandub Põlva Agrole veel mõni välismaine üksus,” kõneles Cepaitis.

Ostis aktsiaid

Põlva Agro suuromaniku Jaak Hinrikuse sõnul oli ettevõtte müük paratamatu käik. “Selle loo ajalugu on päris pikk,” jutustas Hinrikus. “Möödunud sügisel tekkis grupil ärimeestel tahtmine Põlva Agro üle võtta. Kaitseks selle eest ostsin aktsiaid teistelt osanikelt kokku, see aga tõi kaasa liiga suured kohustused. Müügiläbirääkimisi pidasime veel mitme huvilisega nii Eestist kui ka kaugemalt.”

Mullu üle 300 miljoni krooni müügitulu teeninud Agrowill on Hinrikuse sõnul soliidne ettevõte, kes Põlva Agros muudatusi teha ei kavatse. Ettevõtte juhtimisega jääb leedulaste soovil seotuks ka Hinrikus ise.

Põlva Agrol on umbes 2100 veist, millega Hinrikuse sõnul kuulutakse Eesti viie suurima farmi hulka. Müügitehingu hinda osapooled ei avalikusta.