Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga mõjutas ekspordi langust peamiselt põllumajandussaaduste ja toidukabade väljavedu (-8%), kõige rohkem vähenes kalade eksport Lätti, samuti piima ja piimatoodete müük Venemaale. Valmistoidukaupadest oli suurim langus alkoholi müügis Venemaale.

"Ehkki eksport kahanes paljudes kaubagruppides, on olulisemate kaubagruppide ehk elektriseadmete ning mineraalsete toodete eksport kasvanud ning see aitas üldist ekspordilangust tasakaalustada," kommenteeris ministeeriumi majandusarengu osakonna analüütik Kristina Ojamäe.

Impordi languse taga oli eelkõige põllumajandussaaduste ja toidukaupade ning mineraalsete toodete sisseveo langus. Oluliselt vähenes liha ja kala sissevedu, samuti alkoholi import. "Selline langus võib olla põhjustatud ekspordi kahanemisest, kuna suurem osa sellistest kaubagruppidest moodustab re-eksport. Mineraalsetest toodetest oli suurim langus naftaõlide sisseveos," selgitas Ojamäe.

Eesti majandususaldusindeks oli novembris endiselt kasvutrendis ja mõjutas positiivselt ärisektori ja tarbijate kindlustunnet. Kaubanduspartnerite majandususalduse tõusu mõju ei ole aga veel Eesti ekspordi näitajatesse jõudnud. Novembris kasvas märgatavalt eksport Rootsi ning Eesti kindlustas oma toodete positsiooni Hollandis ja Taanis. Venemaa majandus on raskes olukorras ja seda näitas ka Eesti ekspordi langus sinna.

MKMi hinnangul võivad detsembris kaubavahetuse mahud jääda võrreldes eelmise kuuga madalamaks, mis on tingitud sesoonsetest teguritest  ehk pikkades jõulupühadest. "Samas on eelmise aasta võrdlusbaas üsna madal, mistõttu kaubavahetuse maht võib aastases võrdluses tulla suurem," lisas Ojamäe.

Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringus osalenud ettevõtete ootused eksporttellimuste suhtes olid detsembris optimistlikumad kui novembris. Tellimuste kasvu ootas 8,5% ettevõtetest, tellimuste jäämist tavapärasele tasemele 59% ettevõtetest ning tellimuste vähenemist alla 6% ettevõtetest. Kõige pessimistlikumad prognoosid olid arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete tootjatel, aga kõige suuremat tellimuste tõusu ootasid mööbli tootjad.