Augustis tõusid Eestis töötleva tööstuse tootjahinnad eelmise kuuga võrreldes marginaalselt (0,1 protsenti), aastataguse perioodiga võrreldes olid hinnad aga keskmiselt 2,5 protsenti madalamad, teatati majandus- ja kommunkatsiooniministeeriumist.

Suurem hindade langus iseloomustab jätkuvalt toiduainete tootmist (-4,6 protsenti), puidutööstust (-3,1 protsenti), kütteõlide tootmist ja keemiatööstust (-6,1 protsenti). Samasugust pilti võib näha ka ekspordi- ning impordihindades.

Toiduainete tööstuses veab hinnalangust endiselt piimatööstus, kus toodang oli mullu augustist 11 protsenti odavam. Kui varem ei pruukinud tootjahindade langus otseselt tarbijale üle kanduda, siis nüüd tunnetab kauba odavnemist ka tarbija, kuna augustis oli poes näiteks piim aasta varasemast 14 protsenti odavam.

Hinnalangusele puidutööstuses on kaasa aidanud nii mullusega võrreldes odavam tooraine kui ka oluliselt odavam elektrienergia, mis oli augustis aasta varasemast enam kui 20 protsenti soodsam. Nafta madalam hind mõjutab õlitootmist ning keemiatööstust.

Mõneti vastuvoolu liigub kergetööstus, kus tööjõukulude osakaal on suurem ning seetõttu hoiab pidev palgasurve toodangu hindu langemast. Mullu augustiga võrreldes kallines tekstiilitööstuse toodang 0,4 ja rõivatööstuse toodang 2,4 protsenti.

Sarnaselt tootjahindadele langesid eelmise aasta sama perioodiga võrreldes ka ekspordi- ja impordihinnad. Ekspordihinnad langesid augustis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 4,6 protsenti, kuises võrdluses oli langus 1,2 protsenti.

Ekspordihindade kahanemist mõjutas enim naftasaaduste hindade langus, mis ulatus 31 protsendini. Ka elektrienergia ja gaasi ekspordihinnad näitasid märkimisväärset langust (10,6 protsenti). Kõige kiiremini kasvasid aastaga ekspordihinnad turbatootmises.

Augustis langesid impordihinnad võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 3,8 ja kuuga 1,3 protsenti. Sisseveohindade alanemist toetasid enim naftasaadused. Oluliselt on aga kiirenenud tekstiili impordihindade aastane hinnakasv, mis ulatus augustis 8,6 protsendini. Taime- ja loomakasvatuses, rõivatootmises ning nahatöötlemises kasvasid sisseveohinnad 4-5,5 protsendi piires.

Ettevõtjad ootavad lähikuudeks valdavalt müügihindade püsimist praegusel tasemel. Teistest tööstusharudest eristub toiduainetööstus, kus augustis arvas iga kolmas küsitletu, et järgneva kolme kuu jooksul hinnad tõusevad.