“Kuine liitumismäär võiks olla 1000–2000 klienti,” ütles Ühispanga tootejuht Ahto Pärl. Seetõttu pole välistatud, et näiteks aasta pärast võib m-makse kasutajaid olla juba mõnikümmend tuhat.

Uue mugava maksesüsteemi vastu tunnevad huvi Läti ja Leedu.

Pärli sõnul võib kuu aega pakutud teenusega igati rahule jääda. “Kahe panga peale on süsteemiga liitunud umbes 1100 klienti. Müügipunkte on esialgse saja asemel 200,” lausus Pärl.

Teenus laieneb Lätti ja Leetu. “Süsteemi vastu on tuntud huvi ka Lätist ja Leedust. Nii Hansapank kui Ühispank omavad nendes riikides ärihuvisid ning loodetavasti laieneme lähitulevikus ka sinna,” selgitas Pärl.

Pärli sõnul on raske prognoosida, kui palju võiks mobiilmakseteenuse kasutajaid olla Eestis näiteks poole aasta pärast.

Praegu saavad lepingu sõlminud kliendid m-makset kasutada vaid väiksemates poodides ning teenindusasutustes, nagu restoranid, pubid ja apteegid.

“Väga suurt huvi tunnevad teenuse vastu taksofirmad. Mobiilmakset kasutavad praegu mitmed Tallinna, Tartu ja Pärnu taksofirmad,” lausus Pärl.

Linnatakso juhataja Guido Mandre sõnul loodab ettevõte mobiilmakseteenuse kasutusele võtta jaanuaris. “See on mugavam nii kliendile kui taksojuhile,” põhjendas Mandre.

Tema sõnul peaks mobiilmakse pakkuma alternatiivi senistele deebetkaardi-maksetele, mis on oma pikkuse ja tülikuse tõttu ebamugavad.

Mobiilmakseteenust pakutakse esialgu nendes kohtades, kus varem kaardiga maksta ei saanud. Pärli sõnul võiks müügikohtade arv poole aasta perspektiivis ulatuda tuhandeni.

Supermarketites ei pea Pärl mobiiliga maksmist eriti reaalseks, kuna maksmisprotsess võtab aega umbes paarkümmend sekundit ning on liiga aeglane.

Päeva limiit 3000 krooni. Mobiilmaksete puhul on päevane maksimaalne limiit praegu 3000 krooni. Teenuse kasutajad on asetanud limiidi enamasti 2000–3000 krooni peale. Keskmine ühekordne ostusumma jääb Ühispanga tootejuhi sõnul 50–100 krooni vahele. Näiteks kaardimaksete puhul on vastav summa umbes 250 krooni.

Wellingtoni pubi esindaja Liivika Viigisalu sõnul suhtusid kliendid alguses mobiiliga maksmisesse kerge umbusuga. “Nüüd on välja kujunenud kindel klientuur, kes maksab mobiiliga. Üha enam inimesi tunneb selle võimaluse vastu huvi,” lausus Viigisalu. Pubi esindaja hinnangul jäävad klientide mobiilmaksete summad enamasti paarisaja krooni piiresse.

Mobiilmakse tegemiseks tuleb maksjal valida: 1214*kaupmehe kood*kroonid*sendid.

Mobiilmaksega saavad ühineda kõikide Eesti mobiilsideoperaatorite lepingulised kliendid või kõnekaartide omanikud, kellel on arveldusarve Hansapangas või Ühispangas. Teenuse kasutamiseks tuleb sõlmida internetipangas leping.