Kui alles mais vähendati intressitase 10,5 protsendile, siis täna tõstis keskpank intressi 15 protsendile.

Kui kohe otsuse järel tugevnes Mongoolia tugrik korraks, siis õhtul langes kurss taas. Dollar maksis 2268 tugrikut. Mongoolia valuuta odavnes järjest juba 24. päeva.

Lisaks keskpanga otsusele rõõmustati hommikul selle üle, et valitsus otsustas loobuda kokkuhoiuplaani raames osadest kulutustest, et saada jagu majanduskriisist. Keskpanga intressiotsuse eesmärgiks on suurendada tugriku-põhiste varade tootlust, et kaitsta tugriku kurssi ja kindlustada keskmises perspektiivis valuuta stabiilsus.

Kohati naljahammaste poolt maailma kõige sõltumatuks riigiks nimetatud Mongoolia, millest miski ei sõltu, asub Hiina ja Venemaa vahel ja kannatab toorainehindade languse ja naaberriikide majandusaktiivsuse languse tõttu.

Hiljuti võimule saanud valitsus ehmatas läinud kuul finantsturge teatega, et riik on sügavas majanduskriisis. Rahandusminister lisas, et riigil napib palgamakseteks raha.

„Riigi raha hakkab otsa saama ja valitsus peab tunnistama, et ei suuda ametnikele palka maksta,“ ütles Natixise Hongkongis töötav Aasia arenevate turgude vanemökonomist Trinh Nguyen Bloombergile. „Mongoolia vajab IMFi abi. Kõik on põhjustatud sellest, et Mongoolia sõltub täielikult kaevandamisest.“