Koalitsiooninõukogu ja Mõõdukate erakonna esimees Andres Tarand ütles esmaspäeval BNS-ile, et riigikogus teisipäeval lõpphääletusele mineva tulumaksuseaduse eelnõu peab uuel aastal kooskõlla viima koalitsioonileppe punktidega, mis pärinevad Mõõdukatelt.

Nende kohaselt ei pea ettevõted tulumaksu maksma summadelt, mida on kasutatud töötajate koolituseks, uute töökohtade loomiseks ja sotsiaalsele kaitsele.

Vastuvõtmisele mineva eelnõu praeguse sõnastuse järgi ei pea ettevõted tulumaksu tasuma ettevõttesse reinvesteeritud kasumilt.

Ka riigikogu isamaaliitlasest rahanduskomisjoni esimees Kalle Jürgenson ütles BNS-ile, et Mõõdukad ja Reformierakond on varem erimeelsusi tekitanud punktid tulumaksureformi elluviimises omavahel sirgeks rääkinud.

"Loota on, et mingit kala enam läbi ei lähe," nentis Jürgenson, kes teeb teisipäeval riigikogule ettepaneku ulatuslik tulumaksureform seadustada.

Tarandi sõnul lubasid koalitsiooni kuuluvad Reformierakond ja Isamaaliit, et algatavad tuleval aastal Mõõdukate huve arvestava muudatusseaduse eelnõu.

"Kuid me toetame teisipäeval eelnõud, sest järgmise aasta riigieelarve on vaja paika saada," ütles Tarand, kelle väitel on koalitsioon praegu üksmeelsem kui kunagi varem.

Tarand tunnistas, et Mõõdukate välja võideldud kompromiss kattus ametiühingute huvidega.

Koalitsiooninõukogu esimees märkis, et kavandatav muudatusseadus paneb täpsemalt paika, kuidas maksusoodustused saanud ettevõtted saavad oma kasumit kasutada.

Ettevõtete investeeringute vabastamine tulumaksust alates 1. jaanuarist on valitsuskoalitsiooni poolt mitmel korral kokku lepitud eesmärk. Tulumaksureform oli Reformierakonna põhiline valimislubadus.

Koalitsioonis vaidlustasid tulumaksureformi osa punkte Mõõdukad, kelle ridadesse kuulub ka ametiühinguliider Raivo Paavo.

Kui Mõõdukate fraktsiooni liige Rein Järvelill kirjutas möödunud kuul, et ettevõtte tulumaksu ei tohi tuleva aasta algusest mitte mingil juhul kaotada, ütles fraktsiooni aseesimees Tõnu Kõiv, et koalitsioonifraktsioonide kokkulepped on siiski vettpidavad.

Uus tulumaksuseaduse eelnõu, mille põhieesmärk on vabastada ettevõtte arengusse suunatud tulud tulumaksust, on riigikogus teisipäeval viimasel lugemisel. Eelnõu kohaselt jäävad maksu alla erisoodustused ja dividendid ehk kõik ettevõttest välja viidavad tulud.

Opositsioon on tulumaksuseaduse vastuvõtmise küll kahtluse alla seadnud, kuid koalitsioonil on riigikogus ko