Moody’s võttis Eesti Energia krediidireitingu koos mitmete teiste Euroopa energiafirmadega vaatluse alla veebruaris. Krediidireitingu langetamise põhjusena tõi agentuur välja keeruka turukeskkonna ja madalad elektrihinnad.

„Kui vaadata energiaturgude olukorda möödunud ja käesoleval aastal, siis nii elektri kui ka nafta hinnad on jätkuvalt madalad ning lähitulevikku ei prognoosita ka olulist muutust. Eesti Energia on siiski turusituatsiooniga toime tulnud. Oleme kasumlik ettevõte ja suudame enda kohustusi võlausaldajate ees täita,“ sõnas Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila.

„Nord Pool’i elektribörsi Eesti hinnapiirkonnas on veebruaris ja märtsis keskmine elektrihind olnud alla 30 euro megavatt-tunni kohta. Turuhinnast hoolimata on Eesti Energia juhitavad elektritootmisvõimsused regioonis väga olulised. Seda kinnitas ka aasta algus, kui püstitasime viimase 25 aasta elektritootmise rekordi. Madalate ja äärmiselt muutlike elektrihindadega aitab meil hakkama saada paindlik elektritootmine Narva elektrijaamades, kus kõrgemate hindadega tundidel müüme elektribörsile võimalikult palju elektrit ning madalata hindadega tundidel koormame energiaplokid miinimumini,“ selgitas Avila.

Nafta hind on esimeses kvartalis 30 dollari tasemelt jõudnud küll üle 40 dollarini barreli eest, kuid võrreldes paari aastat taguse ajaga, on hinnad siiski kordades alanenud. Eesti Energia on õlitootmist jätkanud ka praeguste hindade juures ning turul püsinud.

Krediidireitingu langetus mõjutab Eesti Energia laenumarginaale ja võib muuta uue laenukapitali kaasamise ettevõtte jaoks kallimaks. Kuid võttes arvesse, et Eesti Energia suuremahuline investeerimisperiood on praeguseks lõppemas, siis pole kontsernil lähiaastatel suurt vajadust uut laenuraha kaasata.

Eesti Energial on krediidireitingud rahvusvahelistelt reitinguagentuuridelt Standard & Poor´silt ning Moody´selt alates 2002. aastast. Moody´se hetkel kehtiv krediidireiting Eesti Energiale on Baa3 stabiilse väljavaatega. Standard&Poors’i poolne reiting ettevõttele on BBB negatiivse väljavaatega.