Venelased ei arva riigi majandusest hästi

73% vastanutest arvasid, et riigi majanduse seis on kehv. 24% leidis, et riigil läheb majanduslikult hästi.

Paljud venelased usuvad, et selles on süüdi Lääs

Neist 73%, kes arvasid, et majanduse seis on kehv, leiab kolmandik, et peamine põhjus on Lääne kehtestatud sanktsioonid. Veerand vastanutest süüdistab valitsust ning kolmandik langenud naftahinda.

Venelased armastavad Putinit

Venelased toetavad Putinit pea kõigis välis- ja sisepoliitilistes küsimustes. Vähemalt kaheksa vastanut kümnest on nõus Venemaa poliitikaga Ukraina, Hiina, USA ja Euroopa Liidu osas. Üle 60% venelastest toetab Putini võitlust korruptsiooniga, tema majanduse taastamise plaani ning energiapoliitikat.

Pew toob välja, et Putini välispoliitikat toetab rekordiline arv venelastest alates 2003. aastast, mil uuringufirma Venemaad vaatlema asus. Samas on viimase aastaga langenud venelaste toetus sellele, mida Venemaa Ukrainas teeb.

Venemaalastele ei meeldi USA, NATO, Euroopa Liit ja Saksamaa

15% venelastest suhtub USAsse sõbralikult, 81% suhtub neisse halvasti. Vaid 12 protsendile meeldib NATO ning 31% Euroopa Liit. Suhtumine Saksamaasse on ajaloo halvim - vaid 35% vastanuist arvab Saksamaast hästi. Pew toob välja, et arvamus nende institutsioonide ja riikide osas on alates 2011. aastast drastiliselt halvenenud.

Venelased ei soovi Ukrainat näha NATOs ja Euroopa Liidus

3% venelastest soovib Ukrainat näha NATOs ja 14% Euroopa Liidus.

Venelased tunnevad puudust Nõukogude Liidust

Pew uuring näitas, et 69% venelastest leiab, et Nõukogude Liidu kokkukukkumine oli Venemaale halb, 17% arvab, et see oli hea. Samas on selline arusaam eriti tugev üle 50-aastaste venelaste seas (85%), nooremate seas on see 44%.

Venemaa ei ole küllalt suur

Pew uuringu järgi nõustuvad 61% vastanutest väitega "naaberriikidel on alasid, mis tegelikult kuuluvad meile". Vaid 29% ei nõustunud sellega.