VMware on juba mõnda aega testinud tehnoloogiat Workday, mis on tarkvara personaliosakondadele. Uus süsteem annab teateid selle kohta, kui töötaja on valmis ettevõttest lahkuma ning võimaldab juhtidel enne sekkuda. See analüüsib töötaja käitumise trende näiteks siis, kui keegi on äsja saanud ametikõrgenduse. Arvestatakse ka regionaalseid faktoreid, muutusi tööstusalas ning kõiksugu muud infot. Programmi tulemused paranevad aja jooksul, sest töötajad saavad masinat treenida. Ta muutub üha paremaks ja targemaks.

„Meil on olnud väga head tulemused," ütles seda testiva VMware direktor Amy Gannaway. See andis firmale väga kõrge protsendiga täpset infot selle kohta, millised töötajad plaanisid lahkumist.

See kõik on võimalik, sest iseõppiv tehnoloogia kasutab erinevaid kõrgetasemelisi statistilisi tehnoloogiaid, algoritme. Ettevõte võib sellisele programmile anda keerulise ülesande, masin tuvastab erinevad mustrid ning teeb nende järgi ennustusi.

Programmidel ja masinatel on õppimisvõime olnud juba aastakümneid, kuid laiemas kasutuses selliseid võimalusi siiani olnud ei ole. Seda on endale võimaldada saanud vaid suured tegijad - Google, Facebook, Microsoft ja Netflix. Alles nüüd saavad samalaadseid süsteeme kasutama hakata ka teised.

„Viimase viie aastaga, mil arvutid, andmete ladustamine ja kõik muu on sedavõrd arenenud, on kõigil piisavalt andmeid ja võimalusi," ütles masinõppe töövahendeid pakkuva ettevõtte Skytree asutaja Alexander Gray. „Nüüd on meil kõigil võimalik kasutada samasugust maagiat nagu Google."

Sajaprotsendiline tulemus

Box on dokumentide hoiustamise teenust pakkuv ettevõte. Nad ostsid eelmisel aastal idufirma DLoop, et koos rakendusi arendada. Just nende võimet erinevaid dokumente töödelda, neid analüüsida. DLoopi tehnoloogia suudab analüüsida failide sisu ja dokumendi erinevaid aspekte ning tagib neid automaatselt. Täna testitakse muuhulgas seda, et kuidas turvaliselt hoiustada ning jagada dokumente, mis sisaldavad konfidentsiaalset infot. Päevas vaatab programm läbi umbes 100 dokumenti. „See töötab. Meil on sellesse piisavalt usku, et minna varsti avalikult üles," ütles üks Boxi juhtidest.

Nii Workday kui ka DLoopi puhul saab programmi pidevalt targemaks õpetada.  „Box saavutas kiiresti 100-protsendilise tulemuse. On lausa hirmuäratav, kui kiiresti see õpib," ütles Boxi juht.

Kasutus kinnisvarasektoris

Arvuti poolt tehtav analüüs ei leia aga kasutust vaid kontorites. Airbnb on tubade rendile andmisega tegelev veebilehekülg. Nemad kasutavad erinevaid algoritme, et kindlaks teha, millised kliendid neile enam sobivad. Sama firma arendab hetkel süsteemi, mis analüüsiks kodudest tehtud fotosid ning leiaks kui atraktiivsed need klientide meelest on. „Me soovime panna üles fotosid, mis oleksid klientidele enam meele järele," ütles Airbnb üks juhte Maxim Tšarkov.

Airbnb ei lõpeta aga ka seal. Neil on plaanis välja töötada digitaalne sisekujundaja, mis soovitab, kuidas korter või maja sel moel sisustada, et see meelitaks enam kliente.

Efektiivsus

Tagasi Workday juurde. Ettevõte saab süsteemi sisestada meeletus koguses infot, mida programm analüüsib. Et seda treenida, tuleb programmile anda tagasisidet, kas ennustus läks täppi või osutus valeks. Süsteem õpib aja jooksul, kuidas firmas asjad käivad ning nagu kogenud personalitöötajal, tekib ka temal nö kõhutunne selle kohta, kellel peab ettevõte nö rohkem silma peal hoidma.

Tehnoloogiaasjatundja Bob Pasker usub, et selline masinõppel põhinev tarkvara saab peagi väga laia kasutuse. Selliste programmide võime muuta ettevõtet ja elu efektiivsemaks tähendab seda, et ükski juht ei taha ilma nendeta tegutseda. „See on see, mida tehnoloogiatööstus teeb. Me võtame raske probleemi, mille lahendavad teadlased ning nendest saab tööriist, mida saavad kasutada tavalised inimesed," ütles Pasker.