Eesti Tööandjate Keskliidu poolt korraldatud arutelul osalesid eelkõige ettevõtete finants- ja infotehnoloogia valdkondade esindajad, teatas MTA.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe sõnul oli tegemist väga konstruktiivse kohtumisega kus tõdeti, et maksupettuste vastu võitlemine on ainuõige tee ja ettevõtjatel ootus selles osas olemas.

„Üldjoontes võib öelda, et vajadusest muudatuse järele praeguses süsteemis saadi aru. Seejuures on ettevõtjate jaoks oluline see, et muudatuste ellurakendamisel arvestataks ettevalmistamise perioodil kohanemiseks piisava ajavaruga. Samuti eeldatakse muudatuse jõustumisel nn üleminekuperioodi rakendamist, mil testitakse süsteemide ülemineku kindlust,“ rääkis Veermäe.

Kohtumise käigus rõhutasid ettevõtjad oma ootust ka selles osas, et riik looks tasuta teenuse ettevõtte nime ja äriregistri koodi võrdlusena. See lihtsustab oluliselt andmete kuvamist deklaratsiooni lisal ning muudab raamatupidamise praegusega võrreldes lihtsamaks.

Maksu- ja tolliamet jätkab tehinguinfo deklareerimise võimaliku tehnilise lahenduse arutamist ettevõtjate ja erialaliitudega.

Rahandusministeerium ning maksu- ja tolliamet tutvustasid kolmapäeval uuenduskuuri läbi teinud käibemaksuseaduse eelnõud, millega kehtestatakse kohustus deklareerida 1000 euro piiri ületavad tehingud. Ministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla sõnul võeti eelnõusse tehtud muudatustes arvesse nii president Toomas Hendrik Ilvese (kes esialgse eelnõu välja kuulutamata jättis) kui ka ettevõtjate, erialaliitude ja rahanduskomisjoni ettepanekuid.