Nagu rääkis anonüümsust palunud murelik ettevõtja Ärilehele, algas tema ja ka paljude teiste ettevõtete päev suurte ebameeldivustega.

„Soome tellijad kontrollivad regulaarselt krediidiinfot ja keeldusid täna raha maksmast – ütlesid, et kui on maksud deklareerimata, siis on järelikult ka töö tegemata, ja et nemad ei saa ka oma mainega riskiga, viidates sellele, et kirjade järgi on allhankijad maksuvõlglased,“ rääkis ettevõtja, kellele tuli jutt deklareerimata maksudest täieliku üllatusena.

Osad Soome firmad, kes eestlastelt teenuseid tellivad, võtsid ise ühendust, et uurida, kas ettevõttel on probleemid tekkinud.

Juba varahommikul olid mitmete firmade raamatupidajate telefonid punased – ärritunud juhid nõudsid aru, mis toimub. Kui raamatupidajad arusaamatuse jälgi ajama hakkasid, selgus, et krediidiinfo andmetel on neid tänase päeva seisuga üks maksudeklaratsioon esitamata.

E-maksuameti maksuvõlglaste otsingusüsteem, mille andmebaasidest kogu maksuinfo pärineb, pandi aga üsna varsti hoopis kinni ja krediidiinfo lehelt võis lugeda teadet: NB! Maksuameti töös on häired, seetõttu ei ole hetkel võimalik maksuvõla jooksvat seisu kontrollida. Vabandame ebamugavuste pärast!

„Täna öösel ja päeva esimeses pooles olid võlapäringus tehnilised tõrked, mille tulemusel kuvati ebaõige info – süsteem, näitas infot esitamata jaanuarikuu TSD kohta ka nendel, kel tegelikult oli see tehtud,“ selgitas MTA pressiesindaja Rainer Laurits Ärilehe päringule vastates.

„Mõnda aega oli võlapäringule ligipääs seetõttu ka suletud. Nüüdseks on andmed e-maksuametis taas õiged ning ka avalik võlapäring taas kättesaadav. Vabandame ebamugavuste pärast.“