Tõenäoliselt on Peter Wallenberg (86) selle summaga ka kõige jõukam rootsi vanainimene, kirjutab Expressen.

Peter Wallenberg lõpetas Investori juhtimise 1997. aastal pärast 15-aastast töötamist perekonna vara investeeriva firma juhina. Pärast seda töötas ta kaks aastat Investoris konsultandina, enne kui siirdus 1999. aastal lõplikult pensionile.

Selle mõne aasta jooksul, mil Peter Investorit nõustas, õnnestus tal töötada välja 19,1 miljoni rootsi kroonine aastapension elu lõpuni. Seega ongi Wallnenbergile praeguseks välja makstud 248,3 miljonit rootsi krooni.

Peter Wallnenberg konkureerib enda hiigelpensioniga rootsi rikaste nimistus nendega, kes igapäevaselt töötavad ja äri ajavad.

Wallenbergide perekonda on mõnikord onupojapoliitikas süüdistatud. Seda eriti juhul, mil selgus, et sellele samale Peter Wallenbergile on Ericssonist määratud töötaja pension 16 miljonit rootsi krooni aastas, kuigi mees ei ole päevagi Ericssonis töötanud.

Peter Wallenberg senior võttis perekonna äriimpeeriumi juhtimise üle 1982. aastal, mil suri Marcus Wallenberg junior. Selleks ajaks olid Wallenbergid juba üle 100 aasta Rootsis domineerinud ja äriilma valitsenud. 1980ndate alguseks oli kätte jõudnud omalaadne kriis, kuid Peter Wallenbergil õnnestus pere sellest väga jõuliselt välja juhtida.

Isegi nii jõuliselt, et 1990ndate alguses pakuti, et Wallenbergid kontrollivad ühte kolmandikku Rootsi majandusest ja SKP-st.

Rootsi SEB pank, mis ka Eestis esindatud, on Wallenbergide äriimpeeriumi nurgakivi. Selle asutas André Oskar Wallenberg 1856. aastal.

1916. aastal, kui Rootsi seadused keelasid pangal valdusfirmana tegutseda, lõid Wallenbergid Investori, mis nende sihtasutuste raha praegu kuuenda põlve Wallenbergide käes edukalt haldab ja investeerib.