Eesti parim toiduaine on tänavu Eesti Toiduainetööstuse Liidu korraldatud konkursi tulemuste põhjal Mulgi Meieri aprikoosi- ja maasika- kohupiimadessert.

"See ei saagi teistmoodi olla – kui nii palju on tööd tehtud ja vaeva nähtud, siis peab väga hea toode tulema," ütles Mulgi Meieri juhatuse esimees Malle Vahtra.

Tavalised segatud kohupiimakreemid on hakanud juba ära tüütama, mistõttu otsustasime teha teistsuguse desserdi, kus moos on põhjas ja kohupiim peal, rääkis Vahtra dessertide saamisloost. Tema sõnul võttis kohupiimadessertide lõplik väljatöötamine aega ligi aasta.

Konkursil kandideerisid Mulgi Meieri aprikoosi- ja maasikadessert, nüüdseks on firma turule toonud ka mustika- ning vaarikadesserdi. "Oleme katsetanud väga paljude maitsetega ning just need on olnud kõige paremad," lausus Vahtra.

Parima toiduaine valinud komisjoni esimehe Signe Ratso sõnul olid võitja selgitamisel kõige olulisemad toote maitseomadused. "Loomulikult on komisjoni otsuses ka palju subjektiivset, kuna tooted on väga erinevad – näiteks piima- ja lihatooteid on omavahel väga raske võrrelda," ütles ta.

Ratso sõnul hindas komisjon peale maitseomaduste ka toote uudsust ning uudistoote müügi edu. Samuti tõi toodetele plusspunkte kodumaise tooraine kasutamine ja toote tervislikkus. Kõikides kategooriates anti punkte ning suurima punktisumma kogunud toode osutuski võitjaks.

Ratso sõnul on Eesti parima toiduaine valimise eesmärk tõsta Eesti toiduainete konkurentsivõimet ning innustada tööstusi uusi tooteid välja mõtlema. Samuti on eesmärk Eesti tarbijatele uute kodumaiste toiduainete tutvustamine. Ratso sõnul on parimat toiduainet igal aastal järjest raskem valida, kuna toiduained muutuvad üha paremaks.

Sel aastal valis toiduainetööstuse liit esimest korda ka parima ekspordipotentsiaaliga toote, milleks osutus Tallinna Külmhoone pulgajäätiste seeria Premia. Ratso sõnul otsustati valida parima ekspordipotentsiaaliga toode, et panna toiduainetööstusi rohkem mõtlema oma toodete müügi võimalustele välismaal.

Teist aastat järjest valis toiduainetööstuse liit välja parima joogi, tänavu sai selle tunnustuse Saku Õlletehase õlu Saku On Ice.

Eesti parima toiduaine tiitlile pretendeeris 61 toiduainet 26 ettevõttelt. Parima ekspordipotentsiaaliga toote tiitlile kandideeris 12 toodet 5 ettevõttelt. Konkursil said kandideerida ainult uued ehk viimase aasta jooksul turule toodud tooted