Maksuotsuse või ettevõtte poolt deklaratsiooni(de) parandamisega lõppes 2005. aastal 1117 maksurevisjoni ning üksikjuhtumi kontrolli, teatas maksu- ja tolliameti pressiesindaja.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul on tal hea meel, et paljud maksumaksjad parandavad oma deklaratsioone vabatahtlikult.

“See näitab koostöö suurenemist klientide ja ameti vahel, kus sunnimeetmete rakendamine ei ole alati vajalik ega ka esimene lahendus,” ütles Veermäe. “Näiteks ümbrikupalkade osas lõpetatakse kontrollid vabatahtliku deklaratsiooniparandusega juba 50 protsendil juhtudest ning see suund näitab tõusutrendi.”

2005. aastal viis maksuhaldur läbi 130 ümbrikupalga reidi ja lõpetas 154 ümbrikupalga juhtumi kontrolli, mille tulemusena esitati parandusdeklaratsioone ning määrati täiendavaid makse kogusummas 30,2 miljonit krooni.

2005. aasta esimesel poolaastal edastati 1000 märgukirja maksukohustuslastele, kelle majandusnäitajate analüüs viitas antud piirkonna tegevusvaldkonnas kõrgele tulu- ja sotsiaalmaksu riskile ehk võimalikule ümbrikupalga maksmisele.

Märgukirjas palus amet maksukohustuslastel üle kontrollida oma raamatupidamise- ja maksudega seonduvad andmed ning vajadusel teha vastavad parandused.

Märgukirjadele andis tagasisidet 300 äriühingut, kes tõid oma madalate majandusnäitajate põhjenduseks suurt konkurentsi, piirkonna eripära, osalise tööajaga töötajaid, hooajatöid jms. Peale märgukirja saamist on pooled äriühingud muutnud oma maksukäitumist ja tõstnud palgataset, mis näitab, et maksuhalduri riskianalüüs oli täpne ning maksukohustuslased on valmis oma madalat palgataset põhjendama ning ilma kontrollimenetlust alustamata oma maksukäitumist muutma.

Äriühingutes, kus majandusnäitajate analüüs näitab jätkuvalt kõrget maksuriski ning kus ei ole oma andmeid korrigeerinud, viiakse läbi kontrollid.

Üleliigse laovaru kontrollide käigus tuvastas maksu- ja tolliamet ettevõtete poolt põllumajandusministeeriumile esitatavas laovarude deklaratsioonis suhkru laovaru vähem deklareerimist 17 337 537 kg.

2005. aastal viidi läbi 96 aktsiisimaksu järelkontrolli, mille tulemusel määrati täiendavaid makse ja tehti deklaratsiooniparandusi 35 korral kokku summas 16,85 miljonit krooni. Pakendiaktsiisi tasumise õigsust kontrolliti 2005. aastal seitsmel korral, neist viiel korral lõppes järelkontroll täiendava maksusumma määramisega.