Linnavalitsus on andnud õiguskaitseorganitele kümneid tuhandeid ridu seadmete registreerimisandmeid, et leida üles ligi 10 000 lauaarvutit, sülearvutit ja lisaseadet.

Kui müsteerium ei lahene, võivad kulud ulatuda miljonitesse eurodesse. Linn on kohustatud lepingu lõppedes maksma seadmete eest lepingupartnerile Fujitsule. Lisaks võib linn olla vastutav seadmete hilinenud tagastamise eest.

„Meile uurida toodud juhtum on erakordne nagu ka andmete maht,“ ütles Lääne-Uusimaa politsei kohtueelse uurimise politseinik Minna Immonen.

Espoo linnavalitsus palus detsembris algatada kohtueelne uurimine. Arvutid ja seadmed on liisitud linnale Fuijitsu poolt nn. elutsükli teenusena.

„Kadunud seadmete hulk on suur ja nende rahaline väärtus on märkimisväärne,“ ütles Espoo linnavalitsuse IT-juht Jukka Pitkänen. „Väärtus sõltub lõpuks sellest, kui palju jääb seadmeid kadunuks pärast uurimist.“

Linn uuris ise kadumisi enne õiguskaitseorganite poole pöördumist Fujutsu seadmete registri alusel ja Danske Finance'i arvete registri põhjal.

Uurijad ei välista seadmete vargust, kuigi praeguseks ei ole leitud tõendeid välja ilmunud varastatud seadmete näol. Välistada ei saa ka andmete registri manipuleerimist.

Kadunud arvuteid saab otsida ka IP-aadresside järgi. Espoo linna valitsuse arvutipargi eest hoolitseb CGI Finland ja seda finantseeritakse kohalikust linnakassast (MunFin), kuid nad ei ole kuidagi seotud antud juhtumiga seotud seadmetega.