Märtsi alguses tuleroaks langenud Mustika keskuse BabyCity lastekaubad otsivat uut omanikku realiseerimiskeskuse kaudu. Tervisekaitseinspektsioon nende müüki ei keela, kuid kutsub üles ettevaatlikkusele.


Inspektsioon vastas müüja arupärimisele kaupade müügikõlblikkuse kohta, et ei saa välistada, et tooted ei kujuta laste tervisele mingisugust ohtu, sest puuduvad andmed, mis ja kui suures ulatuses kannatada sai. „Samuti ei ole teada, millised toksilised ühendid võisid põlengu käigus tekkida, kuna kannatada said keskuse ehituskonstruktsioonid, elektroonikaseadmed, mööbel jms,” seisis vastuses.


Nii soovitaski inspektsioon realiseerimiskeskusele, et kaup tuleb enne kasutamist põhjalikult keemiliselt puhastada. Kui pärast seda on tooted veel tahmased või eraldavad suitsulõhna, siis ei ole neid soovitatav kasutada.
„Oleme tervisekaitseinspektsiooniga pidevalt ühenduses, sest tegelemegi probleemsete asjadega: puhastame, töötleme neid ja müüme,” rääkis realiseerimiskeskuse omanik Tõnu Eermann, kelle sõnul puhastab firma suurema osa kaubast ise, osa aga jätab ostjate pesta, teavitades neid kauba seisukorrast.


Mustika keskuse BabyCityst jõudis realiseerimiskeskusesse väga palju kaupa, sest see oli Eesti üks suurem lastekaupade pood. Nii ei oska Eermann ka ennustada, kui kaua nende müügiga aega läheb. „Protsess ei ole meie jaoks kiire. See on õrn teema. Kõik lapsevanemad, ka mina ise, vaatavad väga täpselt, mida lastele osta. Jälgime hoolega, mida on võimalik müüa ja mida mitte,” sõnas ta ja lisas, et firma töötajad on osa asju ka kodus proovinud, et veenduda kauba kvaliteedis.


Osa kaubast, näiteks kõik imemisasjad, hävitatakse, müügikõlblik kraam leiab aga uue omaniku soodsama hinnaga. Samal ajal on praeguses raskes majandusolukorras ka allahinnatud kaupa raske müüa, sest niigi hinnatundlik klient on veelgi ettevaatlikum.


Realiseerimiskeskuse lao juhataja Merle Maalik sõnas siiski, et müügi üle kurta ei saa. Samuti ei ole olnud halba vastukaja. „Meil on poes suured sildid üleval, mis kaubaga on tegu, nii et ostjad teavad, et peavad kaupa puhastama,” ütles Maalik.


Kuna kaupade müügi järelevalvega tegeleb tarbijakaitseamet, saatis tervisekaitseinspektsioon info realiseerimiskeskuse kohta edasi ka sinna. Ameti pressiesindaja Hanna Turetski märkis, et nende roll sellise juhtumi puhul on peamiselt kontrollida, kas tarbijaid on kauba seisukorrast teavitatud.
Ühtlasi tuletas Turetski meelde, et olenemata müüdavast tootest peab see alati olema tarbijale ja keskkonnale ohutu. Samuti on vastavalt võlaõigusseadusele tarbijal õigus esitada puudusega kauba kohta kahe aasta jooksul pretensioon.

BabyCity saab raskest löögist üle


** Kui veel mõnd aega tagasi ei olnud selge, kas Mustika keskuse lastekaupade pood BabyCity saab 5. märtsil toimunud põlengus tekkinud raskest seisust üle, siis nüüdseks on olukord paranenud.
** „Varem oli väga küsitav, kas avame poe uuesti või mitte, praeguseks on see olukord möödas ja liigume samm-sammult selle poole, et Mustika keskuses jätkata,” rääkis kauplust pidava Kotryna OÜ juhatuse liige Ivar Vilmer.
** Firmajuhi sõnul andis BabyCity kogu seal müügil olnud kauba Seesam Kindlustusele üle. Uuesti avatavas poes õnnetuseaegset kaupa ei pakuta. „Me ei taha seda enam oma nime alt müüa,” sõnas mees.

** Kok­ku oli kah­jus­tu­nud kau­pa üle kol­me mil­jo­ni kroo­ni väär­tu­ses. Li­san­du­sid kaup­lu­se si­sus­tu­se ja töö kat­ke­mi­se­ga seo­tud ku­lud.
** Kind­lus­tu­sand­ja ei ole fir­ma­le ko­gu hüvi­tist veel väl­ja maks­nud. Osade kaupa lae­ku­va­test sum­ma­dest ta­sub kaup­lus oma­kor­da üle­val ole­vaid ar­veid oma tar­ni­ja­te­le, kel­lest 90 prot­sen­di­ga on mak­se­kok­ku­lep­ped ka saa­vu­ta­tud.