Kolmapäeval vahetult enne tööpäeva lõppu Tallinna halduskohtu dokumendiregistrisse jõudnud lahendi resolutsioon kõlab nii: “Tühistada Tallinna ettevõtlusameti 19.10.2010 otsus nr 15-1 p 9/37, 09.11.2010 otsus nr 15-1 p 9/48 ja 04.03.2011 otsus nr 15-1 p 9 kaebaja tagasinõude taotluse täitmise rahuldamiseks ja maksusumma määramiseks ning teha Tallinna ettevõtlusametile ettekirjutus kaebaja tagasinõuete taotluste uueks läbivaatamiseks. Mõista Statoili kasuks välja kohtukulud summas 1917,34 eurot. Otsuse saab vaidlustada 30 päeva jooksul.”

Äripäevale teadaolevalt on tegu esimese sarnase kohtulahendiga Eestis. Samas võib müügimaksu põrmustanud lahend jõustumisel kaasa tuua ulatuslikud tagajärjed, palju kohtuvaidlusi ning vajaduse müügimaksu kogumise praktikat muuta. “Ka meie oleme kohtuteel ja ootame praegu otsust,” kommenteeris Alexela Oili juht Ain Kuusik Statoili võitu Tallinna müügimaksu üle. Kuusik ütles, et on Statoili võiduga kursis, sest Alexela advokaadid andsid talle sellest teada. Kuusik täpsustas, et kohtusse pöördus Alexela Statoiliga umbes samal ajal, kuid kütusefirmade palgatud juristid omavahel selles nõu ei pidanud.

“Need on suured summad, mida me tagasi saaksime,” tunnistas Kuusik nii Alexela kui ka Statoili makstud müügimaksu kohta. “Liigitaksin summad ärisaladuse alla, kuid need olid ikka sellised, et tasus tegeleda.” Kuusik ei osanud öelda, kui paljud kütusemüüjad müügimaksu tagasisaamiseks veel kohtusse on pöördunud, kuid ta avaldas arvamust, et seda on teinud kõik suuremad tanklaketid.

Tallinna ettevõtlusamet kavatseb müügimaksu küsimuses Statoilile õiguse andnud halduskohtu otsuse kindlasti edasi kaevata, ütles Äripäevale ettevõtlusameti juhataja Marek Jürgenson. “Kahjuks ei saa me ettevõtlusameti seisukohta, kaebuse ja kohtuotsuse sisu kommenteerida, kuna kohus on kuulutanud kohtuasja kinniseks,” rääkis Jürgenson. “Kuna kohtuotsus ei ole jõustunud, ei plaani ettevõtlusamet müügimaksu kogumisega seoses muudatusi teha,” märkis ta linna edasiste plaanide kohta.