Nii on kutsutud rahvast ostma kõike, mis pärast euroliiduga ühinemist võib vähemalt 10 protsenti kallineda – suhkur, banaanid, sool ja kodutehnika. Ettevõtete andmetel kallineb suhkru- ja riisikilo pärast liitumist 100, banaanikilo 30 ning kodutehnika kuni 14 protsenti.

Eile kutsus AS Antomin ostma Tartu hulgilaost suhkrukotte, enne kui ladu tühjaks saab. Reedeni on hulgilaost võimalik saada 50-kilogrammise koti 390 krooni eest – alates uuest nädalast selle hind peaaegu kahekordistub – 700 kroonile. Laost öeldi, et ostes korraga tonni, viiakse kaup Tartu linna piires tasuta kohale.

Suhkru kokkuost hakkab vaibuma

“Teeme seda ikka rahva heaolu nimel. Nad saavad suhkru täna soodsamalt kätte kui pärast 1. maid. Ostuhullus on palju vaiksemaks jäänud. Meie jaoks oli tipp aprilli alguses, nüüd on see vaibumas,” ütles AS Antomini juhataja Romet Puhk.

Puhk nõustus, et odavat suhkrut pakuvad nad ka üleliigsete laovarude trahvimise hirmus. Nimelt keelab seadus omada viimaste aastate keskmisest suuremat varu. “Järgmine partii tuleb laevaga Eestisse mai keskel ja siis pakume seda juba uue hinnaga,” lisas ta.

Antomini hulgilaos tõuseb Puhki sõnul peale suhkru ka riisikilo hind praeguselt 5-6 kroonilt 13 kroonile. Samuti võib tatar kallineda 3-4 protsenti.

“Alates maist maksab 50-kilone suhkrukott 700 krooni. Selline hulgihind on EL-i maksude tõttu täiesti reaalne,” ütles Antomin AS-i müügijuht Kalle Jaarman ja lisas, et iga tonn suhkrut sisaldab endas 563 euro eest erinevaid EL-i makse ning neile lisanduvad veel kaupluse protsendid ja käibemaks.

“Hinnakujundus on vaba ning kui ettevõte plaanib 1. maist suhkru hinda reklaamis lubatud tasemele tõsta, siis tarbija eksitamisega tegemist ei ole,” ütles tarbijakaitse pressiesindaja Kristina Vaksmaa ja lisas, et EL-iga ühinemise tõttu esineb siiski põhjendamatut paanika tekitamist hindade osas palju. Eriti taunitav on see selliste kaupade puhul, mille osas hinnatõusu oodata ei ole.

“Suhkur on toiduaine, mille hind kallineb EL-iga liitudes kindlasti tänu seal kehtestatud maksudele hüppeliselt ja kordades. Selleks on kaks põhjust – hakkab kehtima ligi 7-kroonine tollimaks iga EL-i toodava suhkrukilo kohta ja teiseks ei subsideeri EL enam Eestisse toodavat suhkrut,” rääkis EL-i teabetalituse nõunik Paavo Palk.

Kas kilo suhkrut hakkab maksma 14–16 krooni, seda Palk ei tea. “Olen näinud prognoose, kus on öeldud, et see võiks jääda 12–14 krooni vahele. See aga sõltub ka sellest, kui suured on inimestel varud ja kas kahanenud nõudlus mõjutab suhkru hinda,” lisas ta.

“Selgelt on näha, et peale suhkru pakutakse agressiivselt ka teisi kaupu tulevikuhindadega. Kahtlen, kas asi nende kõigi puhul ikka päris aus on,” lisas Palk.

Teabetalituse nõuniku teada ei ole EL-is kehtestatud kõigile kodumasinatele 14-protsendilist tollimäära. Keskmine tollimäär jääb siiski 4 protsenti juurde – osal on selleks protsendiks 0, tolmuimejatel 2 ja raadiotel 14. Kvoodisiseste kaupade puhul ei rakendata tollimäära üldse.

“Oma rolli mängib kindlasti ka nõudluse ja pakkumise vahekord. On selge, et kui soovite osta Aasias toodetud raadiot, ei pea see järgmisel nädalal olema 14 protsenti kallim, vaid turu tingimustest johtuvalt võib juurdehindlus olla madalam,” lisas Palk.

Valuutakurss mõjutab hinda tollimaksust rohkem

Elektroonikakaupade hindade puhul mängib Palgi hinnangul valuutakursi kõikumine sageli suuremat osa kui tollid. “Selle kõikumise mõju võib olla hinnale isegi suurem kui tollimäär.”

Samas möönab Palk, et kui ostjatele luuakse tingimused suurte koguste ostmiseks ja seda ka nii välja reklaamitakse, siis pole selles probleemi. “Kuid turul on ärimehi, kes üritavad saada tarbijat pügades erakorralist tulu ja kasumit. Nemad räägivad soolahinna tõusust ja pakuvad mõnedele elektroonikakaupadele tegelikkusest suuremaid tolle. ”

Eesti ühe suurema puuviljahulgimüüja Karlskrona prognoosi kohaselt tõuseb banaanikilo hind mais 30 protsenti.

“Soomes maksis üleeilse seisuga banaanikilo jaemüügis ligi 25 krooni. Selline hind ei ole ka meil välistatud pärast 1. maid praeguse 14 krooni asemel,” ütles puuviljakaubitseja Riguali vanemostujuht Annika Tuul.

Banaane on Palki sõnul võimalik Eestisse jätkuvalt tuua kvoodi ulatuses ka tollimaksuvabalt. “Seega ei pea nende hind tõusma kohe Soomega samale tasemele. Tollivaba banaani hind võiks ju senisele tasemele jääda.”