Kümne Repo Vabrikute eksportriigi rahvusvaluutade devalveerumise tõttu ei suudeta puitlaastplaadi hinda hoida kuue kuu tagusel tasemel ning ettevõte loobub tihti ülimadala hinnaga tellimustest, kirjutas Põhjarannik.
"Viimase 6 kuuga on euroga seotud krooni kurss ja sellest tulenevalt meie plaadi hind tõusnud praktiliselt kõikidel eksportturgudel, kuhu me plaati müüme. Rahvusvaluutad on devalveerunud kümnes sihtriigis, alustades 20 protsendist Rootsis ning lõpetades 60 protsendiga Ukrainas," selgitas Repo Vabrikute juhataja Tiit Kolk, kelle sõnul pole eksportijad varem sellises seisus olnud.
"Väheneva nõudluse tingimustes ei ole meil võimalik plaadi hindu hoida kuue kuu tagusel tasemel ehk siis sihtmaa valuutades hindu niivõrd palju tõsta, et need püsiksid kroonides samal tasemel kui kuus kuud tagasi. Samas ei saa me ka hindu 60% langetada - see oleks majanduslikult ebamõistlik," lisas Kolk.
Tootmismahtude vähenemine toob kaasa töötajate tööaja vähenemise ning osaliselt tasustatavat puhkust ettevõte sel aastal kasutanud ei ole ning ka ei plaani, selle asemel kasutatakse osalise tööajaga töötamist, mis tähendab, et poolte kokkuleppel töötatakse täiskoormusel siis, kui tellimusi on, ning kui tööd ei ole, on inimesed kodus ja ootavad.
"Me ei saada kedagi sundpuhkusele ega kavatse ka koondada, kuna siis me kaotame võimaluse tulevikus tellimuste suurenedes tootmist suurendada. Hea meel on tõdeda, et enamik töötajatest on sellise töökorraga nõustunud. See võimaldab meil rasked ajad üle elada," rääkis Tiit Kolk.