Aastast 2004 plaanitud torujuhtme rajamist on pidurdanud transiitriikide, gaasitarbijate ja -tarnijate soovimatus võtta endale konkreetseid kohustusi. Kuid täna sai leping Nabucco rajamise kohta Türgi pealinnas Ankaras viie gaasijuhtme teele jääva riigi – Türgi, Bulgaaria, Rumeenia, Ungari ja Austria – esindajate allkirjad.

"Sellest projektist saab edulugu, mis tõestab, et kahtlejatel polnud õigus," vahendas uudisteagentuur Bloomberg Türgi peaministri Recep Tayyip Erdogani sõnu tänasel allkirjastamistseremoonial.

Kava kohaselt peaks Nabucco, mille kaudu saab voolata 31 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas ja mis läheb maksma 7,9 miljardit eurot, valmima aastaks 2014. Seda arendab rühm ettevõtteid eesotsas Austria naftafirmaga OMV.

Gaasi loodetakse saada Kaspia merd ümbritsevatest maadest: läbirääkimisi on peetud Aserbaidžaani, Iraagi ja Türkmenistaniga. Viimane sai mullu teada, et riigi gaasi varud on kolm korda suuremad, kui seni arvatud, nii et Türkmenistan on nüüd maailma suuruselt neljanda maagaasivaruga riik.

Unistus helesininest torust

"Energia võib aidata luua uusi struktuurseid sidemeid Euroopa Liidu, Türgi ja Kaspia mere riikide vahel," ütles Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso tänasel tseremoonial.

Kuid kõik see on veel oraste peal. "Kättesaadavat gaasi pole," kommenteeris Deutsche Banki nafta- ja gaasiuuringute juht Moskva kontoris Pavel Kušnir. "Nabucco jätkab lootuses, et Türkmenistan kunagi liitub ja pakub projektile gaasi."

Tunamullu tõi Rahvusvahelise Energiaagentuuri andmetel Ungari riigis tarvitatavast gaasist Venemaalt sisse 75 protsenti, Türgi 64 protsenti ja Saksamaa 44 protsenti. Bulgaarias tarvitatakse peaaegu ainult Venemaalt pärit gaasi, kirjutas Economist. Kogu Euroopa gaasijanust kustutab Venemaa umbes veerandi.