Kes sa oled? Kaua kogemust ja mida enne tegid?


Olen pärit Kagu-Eestist, vahelduv kuppelmaastik kuulub mu elu juurde. Olen rahulik ja kaalutlev, vahel uudishimulik ja mänguline. Majanduskõrghariduse sain  Tartust. Kinnisvaratööga alustasin 11 aastat tagasi. Sel ajal hakkas turg tasapisi börsimulli lõhkemise järgselt jalgu alla saama. Praegu ei oskakski rohkem rahuldust pakkuvat tööd nimetada.


Kas kinnisvara on endiselt põnev valdkond?


Aeg on suurepärane, valdkond on põnevaim. Iga majanduskriis jaotab varad ümber. Annab võimaluse uuele põlvkonnale oma ambitsioonid, vastutustunde ja sihikindluse proovile panna. Võiksime märgata rohkem, kui palju on meie käeulatuses valikuid eneseteostuseks. Hiljuti avastatud huvitavaks maailmaks on ka aktsiaturg.


Kas su töö on su elustiil?


Pole kahtlustki. Töö on väga iseseisev, täis ootamatusi ja „ümberlülitusi“. Minu ülesanne on inimesi nõustada, veenda otsuseid vastu võtma ja nende probleeme lahendada. Kuna olen ise palju kogenud ostja ja müüja rolle, arvan teadvat, mida osapooled tunnevad ja mõtlevad. Vahendajana pean olema kõigile kättesaadav.


Kui palju on mõistlik tingida?


Oleneb objektist. Täna saab juba öelda, et lahmiv pakkumine jääb tagasisideta. Venitav või piire kompiv tingimine võib anda resultatiivse võimaluse teisele ostuhuvilisele. Turul on ka kaupa, mille omanikuks saamiseks tuleb teiste ostjatega ülepakkumises võistelda.


Eluline küsimus: Kas üüripakkumise vahendustasu peaks maksma omanik või üürnik?


Tegelikkuses peaks omanik tellimise järgselt tasustama kinnisvarabüroo töö. Jagan ka seisukohta, et kui  kuulutusse on lisatud üürilepingu sõlmimisega seotud kulud st. maaklertasu suurus ja tasuja, siis kuulutusele vastamist võib lugeda poolte-vahelise kokkuleppe sõlmimiseks.


Milline on olnud sinu kõige põnevam situatsioon maakleritöös?


Väga põnevad ajad olid mõned aastad tagasi, kui  tegelesin ainuesinduslepingu alusel ühe suure arendatava uuselamurajooni müügiga. Algas see kõik pärimis- ja tagastamistoimingute korraldamisest ning lõppes ühistu moodustamiseks koosoleku kokkukutsumisega. Notaariaalsetel tehingutel osales tavaliselt 10-30 inimest. Sel perioodil õppisin iga päev  midagi juurde.


Kas põhi on käes või juba möödas?


Nii odavalt, kui 2009. aasta suvel, Tallinnas korterit osta enam ei õnnestu. Ärikinnisvara teemat see väide hetkel ei puuduta. Konkreetne Eurole ülemineku kuupäev lisab turule kindlasti ostuhuviga kontingenti. Liigse optimismi jahutamiseks sobib üks ütlus: The dumbest reason in the world to buy a stock is because it`s going up. (W. Buffet).


Millega vabal ajal tegeled?


Magan. Seejärel veedan aega pere ja lustlike sõpradega.  Töökollektiiv Koduleidjas on teotahteline tagala, millele saab loota, samas tuues alati ka naeratuse näole. Loen, võimlen, mediteerin, toanurgas on pooleliolev 1000-ne puzzle. Reisin, et leida maailmas mõnus soe paik Eestimaa talvekuude üle elamiseks.


Parim raamat, parim film ja parim muusika?


Muusika peab tekitama emotsioone või ajama transsi. Heameelega loen ajaloolisi romaane Euroopa õukondadest. Filmi puhul tuleb meelde „Hüva leili“, kus  meespeategelane ütleb pakasega kortermaja ukse taga  külmetades õpetlikult: Što zdes dumatj, prõgat nado.