Kes sa oled?


Olen Keith Tootsi ja töötan Koduleidja maakleribüroos kolmandat aastat. Tegelen peamiselt kinnisvaraobjektide üürileandmisega.


Miks kinnisvara?


Sest siin on huvitav ja saab palju väärtuslikke kogemusi. Otsustasin ametit proovida tuttava kutsel. Mõne aja pärast leidsin, et see töö meeldib mulle. Kindlasti on oma osa ka seltskonnal ja meeldival töökeskkonnal. Mulle meeldib mu töökoht, sest siin on kõigi teiste heade omaduste hulgas suur vahendustasu protsent ja võimalusterohke ning atraktiivne kodulehekülg. Meile on tähtsad nii kliendid kui töötajad.


Kaua kogemust ja mida enne tegid?


Kinnisvaramaaklerina olen töötanud üle kahe aasta, selle aja jooksul olen valdavalt tegelenud kinnisvara üürileandmisega. Enne Koduleidjasse tööle asumist, olin ametis restoranis  ‘Troika’ klienditeenindajana.


Kas on võimalik, et 60-aastaselt teed veel sama tööd?


Usun, et hea tahte juures on kõik võimalik. Kinnisvaratöö meeldib mulle ja ma ei näe probleemi, miks ma ei võiks kinnisvaramaakler olla ka 40 aasta pärast.


Mida peale maakleritöö veel hästi teha oskad?


Peale maakleritöö oskan hästi esineda - ma ei karda publikut, olen julge ja enesekindel. Nimetatud oskuse olen omandanud tänu sellele, et käisin 13 aastat erinevates tantsukoolides. Selle aja sisse mahtus palju esinemisi. Samuti olen osalenud mitmel erineval rahvusvahelisel iludusvõistlusel, kus sain väga suure lavalise kogemuse. Vaatamata paljudele pakkumistele võtta osa iludusvõistlustest ja modellitööst, olen otsustanud pühenduda õpingutele ja töö tegemisele.


Kas su töö on su elustiil?


Elus tuleb endale alati eesmärgid seada, et neid siis võidukalt saavutada. Tulemusteni jõudmiseks ja enese ületamiseks peab kõvasti tööd tegema. Võin kõhklemata väita, et mulle meeldib maakleri töö ja võtan vastu väljakutse seatud eesmärgid saavutada. Minu on töö mu elustiil.


Kas eestlane on suur tingija ja kaupleja?


Tuleb tõdeda, et eestlane on tingija ja kaupleja. Kindlasti mitte halvas mõttes, kuid usun, et selleni on viinud hetke majandusolukord. Klient on kuningas ja kinnisvaraobjektide pakkumisi palju. Omale soovikohast hinda mitte saades on kliendil hulgaliselt valikut võtta vastu järgmine, tema jaoks soodsam pakkumine. Minu hinnangul on see täiesti mõistetav käitumine, samas on minu ülesanne kaitsta ka üürileandjate huve.


Milline on olnud sinu kõige põnevam situatsioon  maakleritöös?


Arvan, et mul on palju väga põnevaid situatsioone, kuna kohtun igapäevaselt mitmete huvitavate inimestega. Seda saab kahtlemata väita iga klienditeenindussektoris töötaja. Maailmapilti laiendavad kohtumised isiksustega, kellel kõigil on erinevad soovid, mõtted ja arvamused. Igaüks on omamoodi põnev ja eriline.


Huvitavad on minu jaoks kinnisvaraomanike enda poolt koostatud lepingud. Need võetakse kasutusele juhul, kui omanik ei soovi kasutada kinnisvarabüroo lepinguid. Need on aeg-ajalt väga põnevad ja üürilevõtja kohustused on nendes ülitäpselt kirjeldatud. Ühe näitena võin tuua, kus kinnisvara üürileandja oli kirjutanud, et üürilevõtja on kohustatud akna- ja köögilaual asetsevaid lilli kastma 2 korda kuus; põrandaid tuleb pesta täpselt 2 korda nädalas; elutoas asetsevatest elektrikontaktidest ei tohi juhtmeid välja tõmmata ning „palun minu susse mitte kanda.”


No millal see põhi käes siis on?


Ei tahaks väga ennustada. Vabaturumajanduse tingimustes reguleerib turg ennast ise. Oluline on see, et omanikud tajuksid reaalsust, mitte ei elaks oma unistustes. Alati ei ole kõige tähtsam maksimaalne üürihind, olulisem on leida hea üüriline, kes hoiab korterit nagu oma kodu.


Maaklerite maine pole Eestis just kõige parem – kuidas olukorda paremaks muuta?


Olen veendunud, et sellel aastal kaovad vahendustegevuse turult enamus ebaprofessionaalsed maaklereid ehk nii nimetatud õnneotsijad. Ebaprofessionaalsuse all pean silmas selliseid ameti esindajaid, kes on väljas kiirel omakasul ja kelle töö eesmärkide hulka ei kuulu kliendi huvide kaitsmine.


Õpin EBSis ja asun üsna pea lõputööd kirjutama. Minu töö teema on seotud üürikorterite turuolukorraga Tallinnas. Kavatsen läbi viia küsitluse 50-100 üürileandja ja üürilevõtja seas, mille eesmärgiks on välja selgitada üürilevõtja ja –andja soovid ning ootused. Töö lõpuks peaks selguma, mida kinnisvaramaakler teisiti või paremini teha saaks, et klient teenusest rohkem abi saaks ning kuidas maakler võiks oma tööd kujundada, et kliendi rahuolu maksimeerida ja teenuse mainet tõsta.


Milline on siiani olnud su elu parim tehing?


Suuremaid ja eksklusiivsemaid kortereid on tavapäraselt pisut raskem välja üürida, kuna hinnad on kõrgemad ja kliendid nõudlikumad. Sellistel juhtudel on väga oluline jälgida mõlema osapoole vajadusi. Arvan, et parimaid tehinguid võibki leida selliste ülesannete seast, kus tulemuse saavutamine on olnud väljakutse eriliste klientidega hakkama saamiseks.


Parim raamat, parim film ja parim muusika?



Mul ei ole üheski kategoorias kindlat lemmikut, see mis meeldib, on erinev sõltuvalt meeleolust.


Raamat: Üks meeldejäävamaid ja huvitavamaid raamatuid on ‘Meister ja Margarita’

Film: Peamiselt meeldivad mulle õudusfilmid, konkreetselt midagi ei eelista.

Muusika: Minu jaoks on Madonna andekas laulja.