Kes sa oled?


Olen MP Kinnisvara Müügikorralduse tegevjuht ja elamispindade maakler. Tegelen Tallinnas asuvate korterite ja majade müügiga. Lisaks nõustan kliente kinnisvara müügieelse korrastamise küsimustes, sest see aitab kinnisvara paremini müüa.


Miks kinnisvara?


Soovisin oma 12 aastasele aktiivse müügitöö kogemusele uut rakendust leida. Oli 2007 aasta algus ning üks lähedane inimene soovitas suunduda kinnisvarasse. Tema argumendiks oli see, et vormistajate aeg on möödas ning turg ja kliendid vajavad müügitööd. Panin kokku enda eelised: pikk müügikogemus, reklaami ja turunduse kogemus, teadmised asjaajamisest ja hea vene keel ning mõistsin, et see on piisavalt hea põhi, et panna end proovile uues valdkonnas. Sisenesin turule languse ajal, mil paljud hoopiski väljusid. Mulle meeldib raskuste ületamine ja see oli raske.


Kaua kogemust ja mida enne tegid?


Kinnisvara-alast kogemust on mul nüüdseks kaks aastat. Enne töötasin kirjastuse Presshouse majandusajakirja Saldo reklaamijuhina. See töökogemus lisas minu müügioskustele veelgi loomingulisust ning iseloomule veelgi enam kohusetundlikust. Reklaamimüük käib nii, et sa pead pakkuma loovaid lahendusi ning tagama eelarve täituvuse. Kui hetkel on pakkumises kümneid tuhandeid kinnisvaraobjekte, siis pead mõtlema kuidas neid eristada konkureerivatest. Usun, et need on võtmesõnad, miks inimesed paluvad mul nende kinnisvara müügiga tegeleda.


Kas on võimalik, et 60 aastaselt teed veel sama tööd?


Otseselt maakleritööd ehk mitte aga valdkonnas oleksin sees ilmselt küll.


Mida peale maakleritöö veel hästi teha oskad?


Alustasin müügialase raamatu kirjutamist. Esimese raamatu puhul ei saa väita, et ma seda hästi teha oskaksin aga ma loodan, et see tuleb hea.


Kas su töö on su elustiil?


Ei, hoolimata sellest, et töötan sõltumata nädalapäevast ja kellaajast. See pole kerge, kuid seda sunnib turuolukord. Ehk, täna on nii: teed tööd siis, kui seda on. Lükkad päeva edasi – kaotad tehingu. Elustiiliks pean hoopis seda, et reisides huvitun arhitektuurist kui võimalikust müügiobjektist, otsin kinnisvarabüroode vitriinakendel olevaid pakkumisi ja loen kohalike kuulutusi, pildistan arhitektuuri. Palun lähedastel tuua mulle reisidelt kaasa kinnisvara-teemalisi raamatuid. Uurin kuidas see töö mujal maailmas käib ning mida annab Eesti jaoks üle võtta. Valdkonna sulandumist minu vabaaja veetmisse pean jah, elustiiliks. Aga ütleksin siinkohal, et kuulun nende õnnelike inimeste hulka, kes saavad ühendada töö ja hobi.


Kas eestlane on suur tingija ja kaupleja?


Eestlane on tingija küll. Räägime miljonilistest tehingutest ja pole ka ime, et kaubeldakse, sest võidetakse ju sadu tuhandeid. Samas, ostjad ei kauple siis, kui mõistavad, et hind on õige. See on läbiproovitud ja toimiv taktika. Ostjatel jääb ülehinnatud objektide taustal mulje, et sa müüd midagi väga odavalt, tegelikult müüd sama hinnaga, millega toimuvad tehingud, aga ei jäta kauplemiseruumi. Tulemus on sama, kuid riskivabam.


Milline on olnud sinu kõige põnevam situatsioon  maakleritöös?


Kuna pakun maaklerteenuse ühe osana kinnisvara müügieelset korrastamist, mille tulemusena saab objekt kutsuva välimuse, siis põnev situatsioon on seotud sellega. Meieni jõudis üks klient, kelle ühetoaline korter oli pikalt, kuid tulutult, müügis olnud. Selgitasime, et korter ei näe piisavalt kutsuv välja ja seetõttu puudub ka igasugune huvi. Muutsime selle väljanägemise kahe päevaga ära. Põnevam hetk oli siis, kui esimene ostuhuviline rääkis korteris olles, et samas majas on veel üks korter müügis (eelmise maakleri kuulutus oli veel üleval) kuid see jääb meie pakutavale kõvasti alla. Oli tõesti põnev, et ostja räägib samast korterist, milles hetkel viibib, kuid ei tunne seda ära. See on näide sellest, et tehinguni jõudmiseks on vaja vaid tahtmist, paar päeva tööd ja paarituhandelist eelarvet.


Maaklerite maine pole Eestis just kõige parem – kuidas olukorda paremaks muuta?


Tuleb keskenduda mitte maine muutmisele, vaid teenuse kvaliteedi parandamisele.  Kui rasked ajad sunnivad osasid maaklereid ametist lahkuma ja teisi end paremaks muutma, küll siis muutuvad ka kliendid rõõmsamaks ja paraneb maine.


Milline on siiani olnud su elu parim tehing?


Ostsime pojaga Estonia ooperiteatri turupäeval ühe unikaalse pasuna, maksis kõigest 50 krooni.


Parim raamat, parim film ja parim muusika?


Loen valdavalt praktilist psühholoogiat ja biograafilisi raamatuid ning tihtipeale mitut asja korraga.


Öökapil ja lennukis on mul alati kaasas üks Dale Carnegie raamatutest. Arvan, et „Michael Schumacher - tema elu lugu” ja Garri Kasparovi „Male kui elu mudel” on kindlasti huvitavad raamatud ning sünnipäevaks loodan saada Diana ajaraamatu.


Vaatan hea meelega fenomenaalse Eldar Rjazanovi filmi „Armastus tööpostil”  ja „Jaam kahele”.


Meeldib Andrea Bocelli. Alati kui tema kontserdid toimuvad, lähen võimaluse korral kuulama.