Kes sa oled? Kaua kogemust ja mida enne tegid?


Minu nimi on Martti. Alustasin maaklerina 2006. aastal. Varasemad töökohad olid seotud klienditeenindusega. Olen olnud aktiivne tegutseja, pidevad koolitused ja uued kogemused on viinud niikaugele, et selle aasta kevadest olen kutseline kinnisvaramaakler.


Kas kinnisvara on endiselt põnev valdkond?


Kinnisvaraga seotud teemad on minu arvates aina huvitavamad, tehingud lähevad üha keerulisemaks, lisandub osapooli, kellest sõltub tehingu õnnestumine. Kahjuks kaasneb sellega sageli ka kommunikatsiooniprobleeme, mis venitavad asjade kulgu.


Kas su töö on su elustiil?


Minu igapäevane elu on vägagi sõltuv mu tööst. Kuna turg on aktiivne, siis on klientidega suhtlemine, objektide tutvustamine ja aja planeerimine pidev tegevus. Samas on tööaeg vägagi paindlik, oleneb enda plaanidest ja ka klientide ajast.


Kui palju on mõistlik tingida?


Tingimise mõistlikkus oleneb alghinnast. Kui hind on turusituatsioonile vastav, siis pean õigeks väikest kompromissi leidmist läbirääkimiste teel.


Eluline küsimus: Kas üüripakkumise vahendustasu peaks maksma omanik või üürnik?


Eestis on välja kujunenud praktika, et vahendustasu maksab üürnik, aga alati on ju võimalik läbi rääkida.


Milline on olnud sinu kõige põnevam situatsioon maakleritöös?


Iga tehing on huvitav, närvipinget jätkub alati, pidevalt muutuvad osapoolte seisukohad. Meeldiv on, kui inimesed oma lubadustest kinni peavad ning asjad rahulikult ja teineteist arvestades tehtud saavad, et kõik oleks lõpptulemusega rahul.


Kas põhi on käes või juba möödas?


Turul toimuvat teades ja viimase aja muutusi arvestades tundub, et hinnad on jõudnud tasemele, kus toimub mõistlik hinnakauplemine. Hindade olulist langust ei ole enam tunda olnud.


Millega vabal ajal tegeled?


Maakleri elukutse puhul tundub vahepeal, et ei olegi vaba aega, kuna kliendid helistavad olenemata ajast ja päevast, aga alati saab vestlused ära pidada ka näiteks metsarajal sörkides.


Parim raamat, parim film ja parim muusika?


Kirjanduse kohapealt olen üsna laisk olnud ja nii on mitu raamatut kapi serval ootamas. Muusika- ja filmimaitse on vahelduv, olenevalt seltskonnast, tujudest ja hetkel pakutavast.