Kes sa oled? Kaua kogemust ja mida enne tegid?


Nimi on Tiit Kirss, olen kutseline kinnisvaramaakler ning töötan sel alal aastast 2005. Enne seda olin 11 aastat piirkonnajuht teenindus- ja meelelahutusettevõttes.


Kas kinnisvara on endiselt põnev valdkond?


Maa ja omandiga seotud küsimused on alati olnud suuremal või vähemal määral tähelepanu keskmes. Kuid kunagi isegi põnevaina tundunud seigad meenuvad tagantjärele vaid aega ja närvekulutavaina. Seda enam, et reeglina sellistest juhtumitest ka tulemust ei tulnud. Vaheldusrikkaks ja mitmekülgseid teadmisi nõudvaks saab maakleritööd pidada küll.


Kas su töö on su elustiil?


Käed rüpes istuda ei oska. Hea on tõdeda, et töö ja huvid omavad kokkupuutepunkte. Proovime kolleegiga elu sisse puhuda vanade palkehitiste, laiemalt võttes pärandkultuuri ja pärandkooslustega seotud projektile, mille koduleht on www.tare24.ee. Seega jah, mu töö on elustiil.


Kui palju on mõistlik tingida?


See piir on tunnetuse küsimus. Ebamõistliku pakkumise tegemine kokkuleppele jõudmisele lähemale ei vii. Vastutustundlikumat, rohkem nii enda kui müüja aega väärtustavat suhtumist on vaja pakkumise esitamisel: kas nõustumise saamisel ikka ollakse valmis tehing pakutud tingimustel lõpuni viima.


Eluline küsimus: Kas üüripakkumise vahendustasu peaks maksma omanik või üürnik?


Üürileping  on reguleeritud võlaõigusseadusega, vastavalt millele kohustub maakleritasu maksma üürileandja. Meil küsitakse vahendustasu üldjuhul üürnikult. Seadusest tulenevalt on selline võimalus rakendatav poolte kokkuleppel. Kui üürikuulutuses on korrektselt välja toodud lepingu sõlmimisega seotud kulud, s.h vahendustasu suurus ja tasuja, siis kuulutusele vastamise võib lugeda poolte vahelise kokkuleppe sõlmimiseks.


Enam tähelepanu peaks lepingu sõlmimisel põõrama aga üürilepingu kestusele (tähtajaline, tähtajatu), kas lisaks üüri tasumise kohustusele on eraldi kokku lepitud kõrvalkulude tasumise kohustuses. Samuti mõistele „üürileandja pandiõigus“.


Milline on olnud sinu kõige põnevam situatsioon maakleritöös?


Põnevusest oli juttu eespool. Huvitavad ja omanäolised on olnud pea kõik tööd.


Kas põhi on käes või juba möödas?


Kinnisvarahinnad ei ole nähtus omaette, vaid sõltuvad üldisest majandusolukorrast. Tahaks loota, et käesolev majanduslangus muudab inimeste väärtushinnanguid. Vanade skeemide ja mõttemustrite lagunedes tekivad uued, mis vastavad praeguse ajahetke arenguvajadusele. On väärtusi, mis on ajast aega hinnatud: miljöö- ja keskonnaväärtus, ajalooline taust, ainulaadsus jne.

Ilmselt jäävad alati suhteliselt likviidseks esmaseid vajadusi rahuldavad eluasemed linnade nn „mägedel“.


Millega vabal ajal tegeled?


Pärandatud talukoht Saaremaal nõuab pidevat hoolt ja aega. Ka meeldib vabal ajal fotoaparaadiga Eesti metsades ja soodes ringi kolada.


Parim raamat, parim film ja parim muusika?


Parim ja positiivset energiat andev film siiani on olnud „Siin me oleme“. Parim raamat on Bulgakovi „Meister ja Margarita“, kuid mõnel intensiivsel töötegemisperioodil võib parimaks raamatuks vabalt ka mõni teatmeteos olla. Parimat muusikat kui sellist, ei ole – kõi  sõltub meeleolust.