Esialge reaktsioon oli väga tagasihoidlik hinnatõus. Esmaspäeval kerkis nafta hind Londonis septembrilepingu näol 0,6 protsenti, 48,90 dollarile. Päeva sees näitas nafta korraks hinnatõusuprotsendiks ka 1,1 protsenti. USAs kallines nafta 0,7 protsenti, 46,65 dollarile barrelist.

Kartelli ninamees Saudi Araabia lubas alates tulevast kuust piirata naftaeksporti ning naftakartell kutsus mitmeid tootjaid täitma naftaekspordi piiranguid, et pidurdada nafta üleilmset liigtootmist ja toetada hinda.

Esmaspäeval kohtusid Peterburis naftakartelli ja mõned sellevälised liikmed, kes leppisid kokku, et vajadusel pikendatakse 2018. märtsist kehtivat kärpekokkulepet pikemaks ajaks naftatoodangut 1,8 miljoni barreli võrra ööpäevas.

Saudi naftaminister Khalid al-Falih ütles samas, et Saudi Araabia vähendab Augustis nafta ekspordi 6,6 miljonile barrelile ööpäevas, mis tähendaks ligi miljoni barreli võrra väiksemat tootmist kui mullu samal ajal.

Ka Nigeeria osaleb naftatootmise piiramises ja võib olla isegi vähendab seda praegusel 1,8 miljonilt barrelilt ööpäevas. Seni on Nigeeria saanud toota naftat piiranguteta, kirjutab Reuters.

Venemaa kütuseminister Aleksander Novak ütles, et naftaturult saaks eemaldada lisaks 200 000 barrelit naftat kui kõik riigid täidaksid kokkulepitut. Juunis täideti kärpeleppeid 98 protsendi ulatuses.

„Meie arust oli selle kohtumise eesmärk päästa oma nägu ja suunata turuosaliste tähelepanu eemale sellest, et Iraak ei pea eriti kinni kärbetest, kildanafta tootmine on jätkusuutlik ning Liibüa ja Nigeeria tootsid rohkem naftat,“ teatas Briti suurpank Barclays.